Dossier vogelgriep H5N8

In dit dossier vindt u de meest actuele informatie over de uitbrak van vogelgriep H5N8.

Op een pluimveebedrijf in Ter Aar (gemeente Nieuwkoop) is vandaag, 20 november, een nieuwe uitbraak van de vogelgriep (Aviaire Influenza, A1) van de H5 variant vastgesteld. Het gaat om een legpluimveebedrijf met stallen met in totaal zo'n 43.000 legkippen. De besmetting is gisteren vastgesteld doordat de kippen griepverschijnselen vertoonden. Vanmorgen werd de nieuwe besmetting na de uitslagen van de bemonstering bevestigd.

De Kamerbrief van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken over de nieuwe besmetting

Maatregelen

De NVWA is al begonnen met het ruimen van het bedrijf. Om verder besmetting of verspreiding tegen te gaan is vanaf 14.00 uur opnieuw een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven en slachterijen. Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt het vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dieren van die bedrijven. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur.

Ophok- en afschermplicht

Tevens is de ophok- en afschermplicht voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte voor deze periode van maximaal 72 uur opnieuw ingesteld. Voor bedrijfsmatige pluimveehouderijen geldt deze plicht al tot minimaal 18 december 2014.

Bezoekersregeling en jachtverbod

In deze periode geldt ook een bezoekersregeling op alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee. Tevens geldt voor heel Nederland een jachtverbod op alle dieren. Ook geldt een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte.

10-kilometer gebied

Rond het bedrijf in Ter Aar is een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen 4 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Overige berichtgeving

19 november 2014

18 november 2014 Opheffen nationaal vervoersverbod

18 november 2014

17 november 2014

16 november 2014

Wat is er aan de hand?

Op een pluimveebedrijf in Hekendorp (gemeente Oudewater) is zondag 16 november vogelgriep vastgesteld. Het betreft het H5N8. Er is vanuit de overheid direct een vervoersverbod voor heel Nederland ingesteld. Dat verbod zou tenminste 72 uur en 30 dagen duren voor de cirkel van 10 kilometer (11 andere pluimveebedrijven) rondom het besmette bedrijf. Inmiddels is het nationale vervoersverbod opgeheven. Er zijn geen nieuwe besmettingen van vogelgriep op andere pluimveebedrijven gevonden. De vakgroep pluimveehouderij van LTO Nederland is opgelucht, maar blijft waakzaam voor eventueel nieuwe besmettingshaarden.

Informatienummer vogelgriep

Voor actuele informatie verwijzen we naar de websites van het ministerie van Economische Zaken, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Voor praktische vragen en meer over de uitbraak van vogelgriep H5N8 kunt u bellen met 088 - 042 42 042

Berichtgeving van het ministerie van Economische Zaken http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ez/nieuws/2014/11/16/ernstige-vorm-vogelgriep-in-hekendorp.html http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ez/nieuws/2014/11/15/vogelgriep-in-hekendorp.html

Zie ook brief van staatssecretaris Dijksma (EZ) aan Tweede Kamer Geen risico voor gezondheid

Deze variant van de vogelgriep is niet overdraagbaar van mens op mens. Mensen kunnen de ziekte alleen krijgen bij direct contact met besmette dieren. Het RIVM zegt hierover: `van dit type virus in het algemeen weten we dat het soms op de mens kan overgaan, bij direct contact met kippen'. Dat betekent dat vooral kippenboeren en de ruimers risico lopen om ziek te worden. De gevolgen van een eventuele besmetting zijn niet ernstig; er wordt gesproken over milde griepverschijnselen. Vogels kunnen doodgaan aan het virus.

Maatregelen

Het pluimveebedrijf in Hekendorp heeft 150.000 scharrelkippen, zonder uitloop. De standstill, die sinds zondag geldig was tot woensdag 18 november voor heel Nederland, had tot doel om de virusverspreiding zoveel mogelijk in te dammen. Deze tijdsperiode is ook gebruikt om eventuele virusverspreiding te traceren.

Het ging hierbij om een vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Op gemengde bedrijven met commercieel gehouden pluimvee gold het vervoersverbod ook voor de overige diersoorten, rauwe melk en mest van overige dieren op het bedrijf. Het vervoersverbod heeft dus korter dan 72 uur geduurd. Daarnaast werd er een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte afgekondigd voor heel Nederland. Ook werd een bezoekersregeling op alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee verplicht gesteld en gold er een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee. De verplichtingen gelden ook voor hobbypluimveehouders en houders van ander gevogelte.

Er is een zone ingesteld van 10 km rondom het bedrijf in Hekendorp, waarvoor nog steeds extra maatregelen gelden. In dit gebied geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel voor 30 dagen tot minimaal 18 december 2014. Binnen dit gebied liggen 11 andere pluimveebedrijven. De beperkingen gelden ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij. Het verbod geldt ook hier voor andere dieren en mest van andere dieren. Deze bedrijven zijn bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Er zijn hier geen nieuwe besmettingen geconstateerd. Voor deze bedrijven geldt voor deze hele periode een bezoekersregeling en ook dienen hier extra hygienemaatregelen in acht te worden genomen.

Actueel Actuele informatie en nieuwsberichten n.a.v. ontwikkelingen met de uitbraak van de vogelgriep in Hekendorp zijn te vinden op: http://www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_HOME Informatie LTO Noord, ZLTO en LLTB

Informatie over de vogelgriep (stand van zaken, maatregelen e.d.) wordt ook gegeven via de regionale LTO-organisaties, te weten ZLTO (Den Bosch), LTO Noord (Zwolle) en LLTB (Roermond). http://www.zlto.nl/item/13318/Pluimveehouders-geschokt-door-uitbraak-vogelgriep http://ltonoord.nl/sector/pluimvee http://www.lltb.nl/home

20 november 2014

BRON: Danielle Rebel