Minima besparen flink op zorgkosten met collectieve zorgverzekering


bekijk een filmpje over dit onderwerp op YouTube

Hebt u een inkomen rond het minimum en hoge zorgkosten? Dan is de collectieve zorgverzekering van de gemeente en Menzis een uitkomst. Vanaf 1 januari kunt u daarmee het eigen risico van 375 euro volledig meeverzekeren.



Bekijk een filmpje over de collectieve zorgverzekering op YouTube.

De gemeente heeft een ziektekostenverzekering voor mensen met een laag inkomen. Deze verzekering heet de collectieve zorgverzekering. De verzekering bestaat uit een basisverzekering, een aanvullend pakket en een aanvullend tandartspakket. GarantVerzorgd 3 is het meest uitgebreide aanvullende
pakket. Kiest u voor GarantVerzorgd 3, dan betaalt u volgend jaar geen eigen risico. Met de collectieve zorgverzekering profiteert u ook van de andere voordelen. Ook de kosten voor brillen, fysiotherapie en de eigen bijdrage voor de thuiszorg zijn meeverzekerd.

Meer vergoedingen, minder kosten, meer gemak

Hieronder staan de belangrijkste voordelen van de verzekering.

* Kiest u voor de meest uitgebreide aanvullende verzekering (GarantVerzorgd 3)? Dan betaalt de gemeente volgend jaar uw eigen risico. U bespaart hiermee EUR 375,- per jaar!
* De gemeente betaalt voor u een deel van de premie. Dit bedrag is minimaal EUR 6,99 per maand en kan oplopen tot EUR 39,18 per maand voor mensen met hoge zorgkosten.
* U krijgt ook een korting op de premie. Deze korting is 6% voor de basisverzekering en 9% op de aanvullende verzekeringen.
* U krijgt vergoedingen voor onder andere brillen, fysiotherapie, tandartskosten en de eigen bijdragen thuiszorg.

Uit welke pakketten kan ik kiezen?

De collectieve zorgverzekering bestaat altijd uit drie delen: de verplichte basisverzekering, de aanvullende verzekering (stap 2) en de aanvullende tandartsverzekering (stap 3). Heeft u een volledige gebitsprothese? Dan hoeft u geen aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.



U kunt uw maandelijkse premie uitrekenen door de basisverzekering (1) en uw keuzes voor de aanvullende verzekering (2) en de aanvullende tandartsverzekering (3) bij elkaar op te tellen. De korting op de premie zit hier al in.

Verwacht u in 2015 veel zorgkosten te maken? Dan is GarantVerzorgd 3 al snel voordeliger dan de andere pakketten. U heeft dan een heel brede dekking en u betaalt in 2015 geen eigen risico.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Iedereen met een inkomen tot ten hoogste 110% van het sociaal minimum kan de collectieve zorgverzekering afsluiten. In de tabel staan de grenzen die vanaf 1 juli 2014 gelden. Met inkomen bedoelen we bijvoorbeeld loon, pensioen of uitkering. Ook heffingskortingen tellen mee. Het gaat om uw
netto inkomen, zonder vakantiegeld.

Tabel: inkomensgrenzen voor de collectieve zorgverzekering
Inkomensgrens 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd Inkomensgrens pensioengerechtigden
Alleenstaande EUR 994,47 EUR 1.090,99
Alleenstaande ouder EUR 1.278,60 EUR 1.372,94
Gehuwden/samenwonenden EUR 1.420,67 EUR 1.501,69




Weet u niet zeker of u voldoet aan de voorwaarden? Neem dan contact op met uw gemeente.

Ik heb een zwakke gezondheid. Kan Menzis mij weigeren?

Nee. Menzis weigert u nooit vanwege uw gezondheid. Een medische keuring is ook niet nodig.

Hoe kan ik me aanmelden?

Wilt u de collectieve zorgverzekering afsluiten? Dat kan op twee manieren:

1. Ga naar www.gezondverzekerd.nl, selecteer de gemeente waar u woont en meld u aan.
2. Heeft u vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met de overstapcoach van Menzis. Het telefoonnummer is 088 222 40 80. U kunt Menzis maandag tot en met vrijdag bereiken van 08.30 tot 19.00 uur.

U kunt natuurlijk ook informatie krijgen en u opgeven bij de gemeente.

T: 0598 65 88 88, maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur
E: info@menterwolde.nl