Hanke Bruins Slot: Infectiebestrijding ziekenhuizen en verpleeghuizen moet beter

28/11/2014

Hanke Bruins Slot: Infectiebestrijding ziekenhuizen en verpleeghuizen moet beter

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft onderzoek gedaan naar de hygiene in ziekenhuizen en verpleeghuizen. De rapporten zijn ontluisterend; het was ronduit smerig en onhygienisch in de bezochte tehuizen. En bij ziekenhuizen was het resultaat ook teleurstellend. Snel zijn er gelukkig verbeteringen aangebracht, maar een lange termijnaanpak ontbreekt.

CDA-kamerlid Hanke Bruins Slot heeft de minister om die betere aanpak gevraagd. Al in 2012 heeft de minister het CDA toegezegd dat ze de sector de oren ging wassen. "Dat was een leuke woordspeling, maar het heeft niks opgeleverd. Terwijl met slechte hygiene, infectiegevaar op de loer ligt. Daar gaan mensen dood aan, en het gaat hier om vermijdbare gezondheidsschade." Het debat over de slechte prestaties van de zorgsector als het gaat om infectiepreventie vond ironisch genoeg plaats in dezelfde week dat minister Schippers mensen opriep dagelijks hun vaatdoekje te verschonen.

Bruins Slot: "Zorgbestuurders blijken dit totaal niet belangrijk te vinden volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Als oud-militair kan ik daar niet bij. Op het gevechtsveld veroorzaakt slechte hygiene en gebrekkige infectiepreventie veruit de grootste uitval onder militairen. Is dat voor patienten niet belangrijk? Welke mogelijkheden ziet de minister om het gevoel van urgentie bij bestuurders te vergroten?" De minister heeft toegezegd om in het voorjaar met extra maatregelen te komen.

Bruins Slot vroeg de minister ook om de deskundigheid bij GGD'en over infectieziekten te bevorderen. "De professionele capaciteit voor infectieziektebestrijding dreigt onder het waakvlamniveau te komen. Terwijl voor een goede bestrijding van infectieziekten zoals vogelgriep, mrsa en dergelijke die capaciteit en kennis wel nodig is. De minister gaat in overleg met de GGD'en een actieplan maken."