Vogelgriep in Zoeterwoude


In Zoeterwoude is zondagochtend 30 november bij een legpluimveebedrijf vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld. Dit bedrijf heeft geen buitenuitloop. Het besmette bedrijf is zondag geruimd.

10-kilometer gebied

Rond het bedrijf Zoeterwoude is een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen 4 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven zijn bemonsterd en worden onderzocht op vogelgriep.

Ophokplicht

In een straal van 10 kilometer rond het bedrijf in Zoeterwoude geldt een vervoersverbod om te voorkomen dat de ziekte wordt verspreid. Ook de gemeente Voorschoten valt binnen het 10 km gebied. Er bevinden zich in Voorschoten geen pluimvee bedrijven. Wel is de kinderboederij gesloten voor
bezoekers als gevolg van de ophokplicht. Ook voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte geldt de ophokplicht in de 3 en 10 km gebieden. Voor commercieel gehouden pluimvee en ander gevogelte geldt de ophokplicht in heel Nederland.

Het verbod geldt ook voor strooisel van hobbykippen dat wordt ingezameld met het huishoudelijk afval. Hierbij verzoeken wij u om de komende dagen geen strooisel / afval dat vrijkomt bij het houden van pluimvee aan te bieden bij het afval.

Vragen?

Voor de meest actuele informatie verwijzen wij u naar de websites van het Ministerie van Economische Zaken, het RIVM en de Voedsel- en Waren Autoriteit.

* Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) https://www.vwa.nl/
* Ministerie van Economische Zaken
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ez/nieuws/2014/11/30/vogelgriep-in-zoeterwoude.html
* Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) http://www.rivm.nl/Onderwerpen/A/Aviaire_Influenza

Bekijk de meestgestelde vragen en antwoorden over vogelgriep

* 5 december 2014