Geurts: voorkom dat bedrijven onnodig geruimd moeten worden

05/12/2014

Geurts: voorkom dat bedrijven onnodig geruimd moeten worden

Bij de maatregelen die genomen moeten worden om de vogelgriep te bestrijden, moet voorkomen worden dat bedrijven onnodig geruimd worden. Die oproep deed CDA woordvoerder landbouw Jaco Geurts in de media aan staatssecretaris Dijksma. Op het ministerie van Economische Zaken vond afgelopen dinsdag een overleg plaats tussen de woordvoerders uit de pluimveesector en het ministerie over nieuwe maatregelen. Geurts noemde het triest, als bedrijven die niet geinfecteerd zijn toch geruimd worden.

Een verdere verspreiding van de vogelgriep leek dit weekend succesvol gestopt, mede door het strak gehanteerde draaiboek dat voor een nieuwe uitbraak van vogelgriep geldt. Helaas werd maandag het virus ook aangetroffen in de uitwerpselen van wilde eenden, die de mogelijke verspreider van het virus zijn. Het westen van Nederland, waar de wilde eenden zijn aangetroffen (regio A) wordt gezien als een risicogebied. Met drie uitbraken is de situatie in dit gebied niet stabiel.

Geurts pleit er ook voor dat de markten weer worden opengesteld. Zo houdt Belgie de grenzen dicht, terwijl er veel pluimvee in de grensstreek in Belgie geslacht zou kunnen worden. Verder wil het CDA dat er meer aandacht komt voor ongediertebestrijding. Geurts: " Buiten die bedrijven om wordt bestrijding steeds moeilijker gemaakt door wetgeving. De hygiene binnen de bedrijven is op orde, maar ongedierte van buiten de bedrijven kan nog steeds vrij makkelijk binnenkomen."