Patientenfederatie NPCF in brief aan Senaat: Aanpassing van artikel ..


Deze week bespreekt de Eerste Kamer de wijziging van artikel 13 Zorgverzekeringswet. In een brief aan de Eerste Kamerleden, benadrukt Patientenfederatie NPCF het belang van vrije artsenkeuze en de samenhang met goede informatievoorziening.
Informatie over welke zorg door verzekeraars wordt ingekocht en welke niet. En waarom zorg wel of niet wordt ingekocht. Informatie ook over de kwaliteit van de geleverde zorg.
wetboek-uitgeknipt-rechts
Dat schrijft directeur-bestuurder Wilna Wind van de Patientenfederatie NPCF in een brief aan de Eerste Kamer. Die Senaat behandelt vandaag en morgen het wetsvoorstel waarin onder meer aanpassing van artikel 13 is opgenomen.

Dat artikel, ook wel het hinderpaal-criterium genoemd, bepaalt dat zorgconsumenten van hun verzekeraar een redelijke vergoeding van de kosten van de zorg moeten krijgen, ook al gaan ze naar een zorgaanbieder die niet door de verzekeraar is gecontracteerd. In de praktijk betekent dit dat de
zorgverzekeraar in zo'n geval minstens 75 procent van de rekening betaalt. Als artikel 13 wordt aangepast mogen zorgverzekeraars ook minder vergoeden als een verzekerde niet gecontracteerde zorg gebruikt.

> Lees hier de brief aan de Eerste Kamer

PDF Print [IMG]