Je ziektekostenverzekering vergelijken heeft zéker nut


GRONINGEN, 20141211 -- In Nederland krijgt iedereen gelukkig nog de zorg die hij nodig heeft. Dit geldt voor iedereen, ongeacht leeftijd, vermogen of achtergrond. Doordat de samenleving verandert moeten we allemaal wat vaker inleveren en daarom moet de manier waarop de zorg in Nederland is geregeld ook worden aangepast. Voor 2015 staan er wat de zorg betreft belangrijke veranderingen op de agenda. Wat tijd besteden aan het vergelijken van je ziektekostenverzekering kan meer dan de moeite waard zijn.

Vergelijk eens de polisvoorwaarden van je zorgverzekering met die van andere verzekeraars, óók als je van plan bent om je oude polis door te laten lopen. De afspraken tussen de zorgverzekeraars en de zorgaanbieders veranderen steeds dus elk jaar weer je polis opnieuw onder de loep nemen is zeker verstandig.

Niet alleen de prijs speelt een belangrijke rol, maar ook zaken als serviceverlening, transparante declaratieoverzichten of wachtlijstbemiddeling zijn belangrijke zaken om op te letten én te vergelijken. Misschien heb je de voorkeur voor een bepaald ziekenhuis of misschien maakt het je niet zoveel uit, maar er zijn zaken waarop je kunt besparen. Voorkom verrassingen achteraf en kies de polis én de verzekeraar die aansluiten bij het soort zorg dat jij wilt.

In Nederland zijn er drie soorten polissen: de restitutie-, de natura- en de budgetpolis. Hier nog even in het kort wat deze verzekeringen inhouden:

  • restitutiepolis: je hebt de vrijheid om te kiezen naar welke zorgverlener je stapt (vrije zorgkeuze). Je mag bijvoorbeeld zelf kiezen in welk ziekenhuis of bij welke fysiotherapeut je je laat behandelen. De factuur die je ontvangt kun je doorsturen naar de verzekeraar of je schiet deze zelf voor en declareert achteraf bij je verzekeraar. De zorgverzekeraar vergoedt dan de kosten, maar natuurlijk alléén als deze kosten binnen je zorgverzekering vallen. 
  • naturapolis: je dient je te laten behandelen bij een zorgaanbieder die je zorgverzekeraar voor je uitkiest omdat ze hier een contract mee hebben afgesloten. Dit wordt ook wel 'gecontracteerde zorg' genoemd. Ga je toch naar een zorgaanbieder die je zelf hebt uitgekozen? Dan betaal je een deel van de kosten zelf. 
  • budgetpolis: deze polis lijkt veel op een naturapolis, want hierbij moet je ook naar een zorgverlener die is uitgekozen door jouw verzekering. Je kunt maar bij een beperkt aantal zorgverleners terecht, vaak nog bij veel minder dan bij een naturapolis. Dit kan dus bijvoorbeeld inhouden dat  je naar een ziekenhuis moet gaan buiten jouw regio waar je je moet laten behandelen.

Het basispakket van de meeste verzekeraars zal vrijwel gelijk zijn, maar het is dus afhankelijk van het soort polis dat je hebt wélke zorg je wáár kunt krijgen. Al dit soort zaken staan vermeld in de polisvoorwaarden van je verzekering. Wil je er zeker van zijn dat je ook volgend jaar nog de zorg krijgt die je wenst? Dan is het verstandig om te bekijken of je zorgverzekeraar de voorwaarden biedt die voor jouw gunstig zijn. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je wellicht beter overstappen naar een andere verzekeraar. Uiteraard zijn er naast het basispakket nog aanvullende verzekeringen die afgesloten kunnen worden. De aanvullende pakketten verschillen wel veel per verzekeraar, dus hier is het vergelijken van de verzekeringen dus extra belangrijk om de maximale zorg uit je pakket te kunnen halen.

De zorg in het basispakket is voor iedereen gelijk, omdat iedereen die woonachtig is in Nederland verplicht is om minimaal een basisverzekering af te sluiten voor het geval dat je betrokken raakt bij een ongeval of voor een onverwachte ziekenhuisopname. De kosten voor de zorg als je niet verzekerd bent kunnen al snel oplopen dus is het maar goed dat je wettelijk gezien verplicht bent om verzekerd rond te lopen. Wat er precies in het basispakket zit, wijzigt wél ieder jaar.

Naast de zorg in het basispakket kun je dus door middel van een aanvullende verzekering extra zorg inkopen. Veel mensen kiezen voor een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld tandartszorg, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen. Hier hangt uiteraard wel een prijskaartje aan maar mocht je hier regelmatig gebruik van maken dan is het wel de moeite waard. Het is daarom verstandig om een schatting te maken welke zorg je in 2015 waarschijnlijk nodig hebt. In sommige gevallen kan het goedkoper zijn om de extra zorgkosten zélf te betalen.

Als je een goed plaatje hebt over jouw zorgbehoefte kun je een vergelijking maken tussen de verschillende verzekeraars. Er zijn meerdere websites waar je de verschillende verzekeraars eens goed met elkaar kunt vergelijken. Natuurlijk is het aantrekkelijk om voor de goedkoopste verzekering te kiezen, maar bereken goed of je uiteindelijk ook écht goedkoper uit bent. Vergelijk bijvoorbeeld ook eens hoe de verzekeraars worden beoordeeld qua dienstverlening én of er sprake is van een keuzevrijheid voor een bepaalde behandeling.

In het najaar ontvang je altijd de nieuwe polisvoorwaarden van je zorgverzekering voor het nieuwe jaar. Ben je het niet eens met de veranderingen in je polisvoorwaarden, dan heb je tot 1 februari met terugwerkende kracht de tijd om je in te schrijven bij een nieuwe zorgverzekeraar. Veel verzekeraars bieden je hulp aan bij het overstappen van zorgverzekeraar. Zo kun je aan hen vragen of zij jouw oude zorgverzekering voor je willen opzeggen.

Zélfs als je wel tevreden bent met jouw huidige zorgverzekeraar is het verstandig om de zorgverzekering te vergelijken en goed te bekijken wat er nou eigenlijk precies in jouw polis staat. De pakketten en de voorwaarden worden elk jaar aangepast en wellicht zijn jouw eigen zorgbehoeften ook inmiddels ook veranderd. De ziektekostenverzekering vergelijken helpt bij het vinden van de zorgverzekering die het beste aansluit bij jouw wensenpakket.

Je kunt maar één keer per jaar van zorgverzekeraar veranderen. De zorgverzekeraar waar je nu verzekerd bent stuurt je aan het einde van het jaar (rond eind november) de nieuwe zorgpremie en de nieuwe polisvoorwaarden voor het komende jaar. Wanneer je niet op tijd bent met het opzeggen van zorgverzekering, dan zit je er weer een heel jaar aan vast en zeker als je niet de zorg krijgt die je wel nodig hebt  is dit uiterst vervelend. Als je een achterstand hebt in de betaling van je zorgpremie, is het helaas niet mogelijk om je zorgverzekering op te zeggen mits je de achterstand hebt ingelopen.

Op www.ziektekosten-vergelijken.nl kunt u gemakkelijk uw ziektekostenverzekering vergelijken voor de goedkoopste ziektekostenverzekering.