Kamp wacht onderzoeken schaliegas af

Kamp wacht onderzoeken schaliegas af

12 december 2014

De afgelopen Tweede Kamerweek stond in het teken van schaliegas. Op dinsdag werd met grote meerderheid de motie van fractievoorzitter Diederik Samson (PvdA) en Bram van Oijk (Groenlinks) aangenomen "ter verlenging van het moratorium op schaliegaswinning tot in elk geval het einde van deze kabinetsperiode". Donderdagochtend werden tijdens het debat over de `notitie reikwijdte en detailniveau plan MER Schaliegas' dertien moties ingediend. Minister Henk Kamp (EZ, VVD) stelde keer op keer eerst te wachten op de resultaten van de lopende onderzoeken.

IPO-bezwaren

In de schriftelijke Kamerbehandeling van de `notitie reikwijdte en detailniveau plan MER Schaliegas' had het IPO, samen met de koepelorganisaties VNG, Unie van Waterschappen en Vewin, haar bezwaren geuit. Deze bezwaren hadden betrekking op het gebrekkige verloop van het proces, het ontbreken van de bredere discussie over nut en noodzaak van schaliegas, het gebrek aan relatie tussen de Structuurvisie Schaliegas en de Structuurvisie Ondergrond, te weinig aandacht voor de risico's voor drinkwater en het ontbreken van belangrijke thema's (zo)als volksgezondheid, grondwater, waterveiligheid.

Reactie minister Kamp

In de debatten van afgelopen week werden deze (IPO-)bezwaren ook aangestipt door de Kamerleden. Minister Henk Kamp (EZ, VVD) hield echter vast aan een lijn, op basis van de noodzaak van "zorgvuldig besluiten". Hij wenst allereerst de vier onderzoeken naar de `voors en tegens' van schaliegas af te wachten en "dan bekijken wat verantwoord is en wat niet verantwoord is." Hij zegt toe de uitkomsten van de onderzoeken aan de Kamer voor te leggen en "aan de hand daarvan tot conclusies te kunnen komen."

In de verzochte verlenging van het moratorium tot in elk geval het einde van deze kabinetsperiode zag Kamp geen probleem. Hij wilde niet verzekeren dat ook proefboringen onder het moratorium vallen. In zijn beantwoording wees Kamp herhaaldelijk op belang van de Nederlandse burgers: "de huizen verwarmd blijven, kunnen blijven koken en dat de elektriciteit blijft". In reactie op het voorstel van SP-Kamerlid Eric Smaling om een omslag in het denken over schaliegas te maken stelde Kamp: "De ene keer sta ik in de Kamer en hoor ik dat Noordpoololie niet mag. De andere keer hoor ik dat we niet afhankelijk moeten zijn van gas uit Rusland. Dan hoor ik weer over de aardbevingsproblematiek van de het aardgas uit Groningen. Vervolgens is er de kernenergie waarover een groot deel van de Kamer opvattingen heeft die negatief zijn. En nu worden er weer enkele tientallen moties ingediend over schaliegas."

Moties

Alle dertien moties werden ingediend door de oppositiepartijen. Carla Dik-Faber (ChristenUnie) diende een motie in die - in lijn met de visie neergelegd door IPO en de andere koepelorganisaties - ervoor pleit om de boringvrije zones die door de provincies zijn aangewezen en strategische grondwatervoorraden vooraf uit te zonderen van schaliegaswinning over de volledige diepte. Minister Kamp ontraadde deze motie omdat hij "vooraf helemaal niets wil uitzonderen". Ook hierbij verwees hij weer naar de ingestelde onderzoeken.

In reactie op moties van Eric Smaling (SP) en Esther Ouwehand (PvdD) om de richting van een Structuurvisie Schaliegas niet (automatisch) in te gaan, stelde Kamp dat hij deze route niet al bij voorbaat wilde afsluiten. De uitkomsten van de onderzoeken moeten allereerst afgewacht worden. De resultaten worden voor de zomer verwacht.

De minister ontraadde alle moties. Dinsdag 16 december stemt de Tweede Kamer over de moties.