"Verwarring rondom de budgetpolis is slecht voor de klant"

De verwarrende berichtgeving in de media over de budgetpolis is niet goed voor de klant. Dat vindt prijsvergelijker Pricewise. "Wij krijgen veel vragen over bij welke ziekenhuizen verzekerden terecht kunnen," zegt directeur Niels Broelman van Pricewise. "Vergelijkingswebsites geven daarover meer duidelijkheid dan de zorgverzekeraars zelf. Op de websites van zorgverzekeraars zijn de gecontracteerde ziekenhuizen per polis vaak heel moeilijk te vinden. Klanten worden daar onzeker van."

Complexiteit

De complexiteit van zorgverzekeringen kan er voor zorgen dat mensen minder geneigd zijn om te gaan vergelijken en dus ook om te kijken of hun polis nog wel bij hen past, waarschuwt Broelman. "Het gaat niet alleen om de premie, het gaat ook om de dekking van de zorg die jij voor het komend jaar verwacht." Broelman: "Laat duidelijk zien waar de klant aan toe is. Bij een prijsvergelijker zie je meteen hoeveel ziekenhuizen gecontracteerd zijn bij de polis die je kiest. Dat is heldere en duidelijke communicatie naar de klant."

Goedkope polis

De Nederlandse Patienten Federatie NPCF zei eerder deze week dat je met een budgetpolis nog nauwelijks naar een academisch ziekenhuis kan. Pricewise heeft daarom een overzicht gemaakt van de budgetpolissen en de gecontracteerde ziekenhuizen. Niels Broelman: "Met de budgetpolissen van VGZ, Bewuzt en Unive kan je in alle academische ziekenhuizen terecht. Wel is een aantal behandelingen uitgesloten die in een select aantal ziekenhuizen is ingekocht. Als je kiest voor de budgetpolis van Menzis dan weet je op dit moment nog niet in welk ziekenhuis je terecht kan. Bij Zilveren Kruis kan je naar een academisch ziekenhuis, in Groningen."

Specialistische zorg

Broelman wijst erop dat als je echt specialistische zorg nodig hebt, je die altijd kan krijgen. "Als je een budgetpolis hebt en je hebt een complexe aandoening, of je wordt ernstig ziek, dan wil je natuurlijk naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Als dat ziekenhuis geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar, dan moet je eerst worden doorverwezen door een specialist in een ziekenhuis dat wel gecontracteerd is. Ga je rechtstreeks, dan kan het zijn dat je zelf voor een groot gedeelte van de kosten moet opdraaien."

Zorgverzekeraars sluiten contracten met ziekenhuizen voor zogenaamde geplande zorg. Dat is zorg die niet spoedeisend is en die je dus in kan plannen, zoals een knie-operatie. Budgetpolissendekken een beperkt aantal ziekenhuizen. Tot 31 december hebben consumenten nog de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.