Studenten verdienen in 2015 nog meer aan hun zorgverzekering


EINDHOVEN, 20141212 -- Studenten verdienen 144 euro op jaarbasis aan hun zorgverzekering in 2015. Dit blijkt uit een berekening van de vergelijkingssite Geld.nl op basis van gegevens van de Belastingdienst.

“Kies je voor de goedkoopste basisverzekering met een maximaal eigen risico, dan betaal je bij Anderzorg 792 euro per jaar”, rekent Sieto de Vries van Geld.nl voor. “Studenten ontvangen vaak ook de maximale zorgtoeslag. Deze bedraagt 936 euro per jaar in 2015. Hierdoor houd je als student dus een mooi zakcentje over aan je zorgverzekering.” In 2014 hielden studenten op deze manier nog 117 euro per jaar over.

Maximale zorgtoeslag voor studenten in 2015
Je ontvangt in 2015 de maximale zorgtoeslag van 78 euro per maand als je inkomen niet hoger is dan 1.625 euro per maand. Dit geldt voor bijna elke student. Uit cijfers van het Nibud blijkt namelijk dat studenten gemiddeld 535 (thuiswonend) tot 770 euro (uitwonend) te besteden hebben per maand.

Daarnaast hebben studenten elk jaar opnieuw een grotere keuze uit goedkope basisverzekeringen. Je kunt hierbij denken aan de internetlabels, zoals Anderzorg, Bewuzt en CZ Direct en Kiemer. Maar ook selectief polissen, zoals die van Univé, Menzis en ZEKUR zijn qua premie interessant voor studenten. En  dit jaar introduceerde verzekeraar Achmea nog het nieuwe internetlabel ZieZo. Al de polissen kosten minder dan 70 euro per maand (met een maximaal eigen risico). “Met al deze basisverzekeringen houd je dus geld over aan je zorgtoeslag”, voegt De Vries toe.

Eigen risico verhogen voor studenten zeer interessant
Een maximaal eigen risico kiezen is voor studenten ook vrijwel altijd een slimme keuze, volgens De Vries. “Studenten maken vaak nauwelijks zorgkosten waardoor ze hun verplichte eigen risico van 375 euro vrijwel nooit opmaken. Je bent als student dus bijna een dief van je eigen portemonnee als je het premievoordeel van een maximaal eigen risico laat liggen.”

Natuurlijk is er een risico dat je onverwachts toch zorg nodig hebt en dan je hoge eigen risico moet betalen. Maar dit financiële risico is kleiner dan je misschien denkt. Als je je eigen risico verhoogt met 500 euro, krijg je op jaarbasis gemiddeld 236 euro korting op je premie. Als je deze korting verrekent met het extra eigen risico dat je hebt, blijkt het financiële risico maar 264 euro. Als je hier het geld dat je overhoudt aan je zorgtoeslag vanaf haalt, blijft er zelfs maar 120 euro over. En heb je gedurende het jaar geen zorgkosten, dan verdien je er zelfs geld aan.

Niet alleen student profiteert
Uiteraard profiteren niet alleen studenten van het feit dat de maximale zorgtoeslag fors hoger is dan de kosten voor de goedkoopste basisverzekeringen. Iedereen die als alleenstaande of samen met een toeslagpartner niet meer dan 19.500 euro per jaar verdient, houd geld over aan de toeslag als je kiest voor een goedkope basisverzekering met een maximaal eigen risico. “Belangrijke kanttekening hierbij is dat dit alleen een slimme is zet als je bijna nooit zorg gebruikt die onder het eigen risico valt en je wat geld achter de hand hebt voor onverwachte zorgkosten”, voegt De Vries toe.

Let wel op met selectief polis
De Vries raadt echter wel aan om als je voor een selectieve polis kiest, goed te kijken of dit wel bij je past. Deze zorgverzekeringen kennen beperkingen in de zin dat je voor (bepaalde) planbare behandelingen alleen een volledige vergoeding krijgt als deze worden uitgevoerd bij een gecontracteerd ziekenhuis. En het aantal gecontracteerde ziekenhuizen is bij een selectief polis kleiner dan bij een reguliere naturapolis. “Kijk dus goed of de ziekenhuizen bij jou in de buurt zijn gecontracteerd. Is dat niet zo vraag je dan af of je bereid bent wat verder te reizen als je deze ziekenhuiszorg nodig hebt.”

Geldnl