Compensatie ziektekosten voor lage inkomens

Datum: 15 december 2014

Heeft u een laag inkomen? Lees dan deze informatie!

Mensen met een chronische ziekte of een handicap hebben vaak zorgkosten vanwege hun aandoening. Zij konden daarvoor tot dusverre een compensatie krijgen via de regelingen Compensatie eigen risico (Cer) en de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Cer en de Wtcg. Deze tegemoetkomingen werden uitgekeerd door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het kabinet heeft beide regelingen afgeschaft.

Gemeentelijke regeling: doelgroep en uitvoering

De gemeente Bunnik heeft met de gemeenten Wijk bij Duurstede, Zeist, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en De Bilt een nieuwe regeling gemaakt. Doelgroep van de regeling zijn mensen met een laag inkomen (lager dan 130 % van de bijstandsnorm). De precieze hoogte van de bijstandsnorm hangt af van de samenstelling van uw huishouden (alleenstaand, samenwonend, kinderen). De uitvoering van de compensatieregeling ziektekosten gebeurt door de Regionale Sociale Dienst (RSD) in Zeist.

Een aantal inwoners van Bunnik van wie (via het CAK) de adressen bekend zijn, heeft eind november een brief van de RSD ontvangen. Ook als u die brief niet heeft ontvangen kunt u voor nadere informatie of aanmelding terecht bij de RSD.

Inhoud van de gemeentelijke regeling

De gemeentelijke regeling bestaat uit een collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering (CAZ) en een gemeentelijke bijdrage in de kosten daarvan. De RSD heeft een contract met twee ziektekostenverzekeraars: Zilveren Kruis Achmea (voorheen Agis) en Menzis. In de aanvullende pakketten die deze verzekeraars voor 2015 aanbieden zijn uw extra kosten voor bijvoorbeeld de eigen bijdragen voor voorzieningen, zoals huishoudelijke hulp vanuit de Wmo , (deels) ondergebracht. Dit betekent dat u (gedeeltelijk) voor deze kosten wordt gecompenseerd.

Ook zijn de vergoedingen voor medische kosten uitgebreider. Als u voor vergoedingen in aanmerking wilt komen, dan moet u verzekerd zijn bij een van deze ziektekostenverzekeraars en gebruik maken van de speciaal daarop uitgezochte (aanvullende) verzekeringspakketten. Als u op dit moment bij een andere ziektekostenverzekeraar verzekerd bent, dan zou u in overweging kunnen nemen om over te stappen. Als u dat niet doet, dan komt u niet in aanmerking voor vergoeding van extra zorgkosten. Deze kosten worden namelijk ook niet vergoed vanuit de Bijzondere Bijstand.

Uw voordeel

De gemeente verstrekt voor deze aanvullende verzekering een gemeentelijke bijdrage. Als u een inkomen heeft tot 110% van de bijstandsnorm, dan krijgt u een bijdrage van de gemeente van 40 euro per maand. Als u een inkomen heeft tussen de 110% en de 120% van de bijstandsnorm, dan krijgt u een gemeentelijke bijdrage van 30 euro per maand en heeft u een inkomen tussen de 120% en 130% van de bijstandsnorm, dan krijgt u een gemeentelijke bijdrage van 20 euro per maand.

Kort samengevat

via de CAZ kunt u een deel van de eigen bijdragen terug krijgen van de zorgverzekering. De CAZ bevat ook een uitgebreider vergoedingenpakket voor medische kosten. Heeft u geen CAZ via de RSD, dan kunt u (in de meeste gevallen) ook geen aanspraak maken op de Bijzondere Bijstand.

Meer informatie?

Meer informatie is te vinden op de website van de RSD: www.rsdkrh.nl. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de RSD 030-6929500.