Gemeente Kampen breidt collectieve zorgverzekering uit vanwege afschaffing Wtcg

16-12-2014 - Inwoners met een laag inkomen (tot 110% van de bijstandsnorm) kunnen ook in 2015 meedoen met een (collectieve) verzekering voor ziektekosten van de gemeente Kampen via Zilveren Kruis Achmea. Voordelen van de verzekering zijn een korting op de basisverzekering en goedkopere aanvullende verzekeringen.

Vanwege de afschaffing van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en de Compensatie eigen risico (Cer) is de verzekering uitgebreid voor mensen met hoge zorgkosten, bijvoorbeeld omdat ze chronisch ziek of gehandicapt zijn. De gemeente betaalt hier de premie van. Omdat de gemeente voor de nieuwe regeling veel minder geld krijgt dan er voor de Wtcg en de Cer beschikbaar was, is deze collectieve zorgverzekering alleen beschikbaar voor inwoners met een laag inkomen.

Extra pakket voor mensen met hoge zorgkosten

De collectieve zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering, een aanvullende verzekering en een tandartsverzekering. Daarnaast is de verzekering uitgebreid met het Extra Plus Pakket als tegemoetkoming voor het wegvallen van de Wtcg en Cer voor inwoners met een laag inkomen. Het is ruimer dan het huidige pakket en bevat onder andere: tegemoetkoming voor dieetkosten, wettelijke eigen bijdrage voor geneesmiddelen (inclusief ADHD-medicijnen), voor orthopedisch schoeisel en voor zittend ziekenvervoer in bepaalde situaties en eigen bijdrage Wmo EUR 375 (m.u.v. eerste EUR 50). De gemeente betaalt de premie van dit extra pakket.

Opzeggen van de huidige verzekering kan tot 31 december 2014

De collectieve zorgverzekering is af te sluiten via de gemeente Kampen. Inwoners die deel willen nemen aan de zorgverzekering moeten verzekerd zijn bij Zilveren Kruis Achmea. Opzeggen van de huidige verzekering kan tot 31 december 2014. Inwoners kunnen zich bij Zilveren Kruis Achmea aanmelden voor de Basis Zekerpolis, de drie sterren aanvullende verzekering en de twee sterren tandartsverzekering. Dit kan via (071) 751 00 33 of www.zilverenkruis.nl. Belangrijk is dat zij hun huidige verzekering op tijd opzeggen. Men levert daarna het polisblad bij de gemeente in en dient zo spoedig mogelijk een aanvraag in voor de collectiviteitskorting bij de gemeente. Een aanvraagformulier is op te halen bij de Meedoen-balie of aan te vragen bij het Klant Contact Centrum via 14 038.

Inwoners die al collectief verzekerd zijn via de gemeente Kampen, hoeven niets te doen. Zij ontvangen van Zilveren Kruis Achmea binnen enkele weken de juiste polis inclusief het extra pakket.

Mensen die Cer en / of Wtcg ontvingen via het CAK en aan het CAK toestemming hebben gegeven om gegevens door te geven aan de gemeente, ontvangen deze week een brief met informatie.

Mensen die niet zeker weten of zij in aanmerking komen voor een bepaalde regeling, kunnen via www.berekenuwrecht.nl van tevoren kijken waar zij eventueel recht op hebben.

Voor een goede vergelijking van de verschillende zorgverzekeraars kunnen mensen terecht op www.gezondverzekerd.nl.

Inwoners met een inkomen boven 110% van de bijstandsnorm, die door stapeling van zorgkosten uitkomen op een besteedbaar inkomen op of onder 110% van de bijstandsnorm, kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming vanuit de bijzondere bijstand. Hiervoor zijn de regels van bijzondere bijstand van toepassing (onder andere draagkrachtberekening) en er wordt steeds maatwerk geleverd.

Voor vragen of meer informatie kunnen inwoners van de gemeente Kampen contact opnemen met het Klant Contact Centrum (KCC) via 14 038.