Algemene tegemoetkoming Wtcg vervalt in 2014


Het kabinet heeft de tegemoetkoming voor mensen met een chronische ziekte of handicap (Wtcg) met ingang van dit jaar afgeschaft. Omdat de Wtcg-toelage achteraf wordt uitbetaald, hebben Wtcg-gerechtigden eind 2014 nog hun toelage over 2013 ontvangen.

Deze regeling was bedoeld om extra kosten te compenseren die een chronische ziekte of handicap vaak met zich meebrengt.

Nieuwe regeling voor mensen met laag inkomen

Vanaf 2015 worden gemeenten ervoor verantwoordelijk om - met minder geld - iets te doen voor mensen met hoge zorgkosten. De Peelgemeenten Asten, Deurne, Helmond, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren hebben een nieuwe regeling opgesteld voor mensen met hoge zorgkosten en een laag inkomen. Die
regeling houdt in:

* In 2014 verstrekken we een eenmalige tegemoetkoming van EUR 100 aan inwoners met een laag inkomen die over 2014 het verplichte eigen risico van de zorgverzekering volledig betaald hebben. Voor deze regeling kunt u een aanvraag indienen tot uiterlijk 1 juli 2015.
* Met ingang van 2015 wordt de gemeentelijke collectieve aanvullende verzekering uitgebreid. Heeft u in 2015 een laag inkomen en (hoge) zorgkosten, dan is de collectieve aanvullende verzekering (CAV) van de gemeente interessant voor u. U krijgt een collectiviteitskorting op de premie en
de gemeente draagt bij in de premie. Dit levert u een premievoordeel op van EUR 200 `a EUR 300 per jaar. Voor de collectieve aanvullende verzekering moet u zich voor 14 december aanmelden.

U komt alleen in aanmerking voor deze regelingen als uw gezinsinkomen onder een vastgestelde inkomensgrens ligt.

Brief van het CAK

Kwam u in 2013 in aanmerking voor de algemene tegemoetkoming Wtcg? Dan ontvangt u rond 15 december een brief van het CAK. Bij deze brief zit een antwoordkaart. Met het terugsturen van de antwoordkaart, geeft u het CAK toestemming om uw gegevens aan de gemeente over te dragen. Als u de
antwoordkaart terugstuurt kan de gemeente contact met u opnemen. U kunt ook direct de nieuwe gemeentelijke regelingen aanvragen. U hoeft dan niet de antwoordkaart naar het CAK terug te sturen. U kunt alleen gebruik maken van deze regelingen als u een laag inkomen heeft.

Veel gestelde vragen

Op peel6-1.nl/wmopeel staan antwoorden op veel gestelde vragen over de afschaffing van de Wtcg en de financiele regelingen van de Peelgemeenten.