Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB)


23 dec 2014Maatregelen Ter Aar en Kamperveen versoepeld

De maatregelen die na de uitbraak van hoogpathogene aviaire influenza op een pluimveebedrijf in Ter Aar en Kamperveen werden ingesteld, zijn versoepeld. Beide 10 kilometergebieden zijn opgeheven.

Op 20 november werd in Ter Aar, gemeente Nieuwkoop, een beschermings- en toezichtsgebied ingesteld van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf. Drie dagen later werd ook Kamperveen, gemeente Kampen, opgeschrikt door een nieuwe uitbraak. Omdat de maatregelen in een beschermings- en toezichtsgebied tot 30 dagen na de reinigings- en ontsmettingsdatum van kracht blijven, zijn beide gebieden nu weer vrijgegeven.

Zoeterwoude
Een totaal vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven zijn voor deze twee gebieden nu opgeheven. Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij is dit vervoersverbod van de baan, eveneens voor andere dieren en mest van andere dieren van die bedrijven. Ook het jachtverbod wordt beëindigd. Datzelfde geldt voor de ophok- en afschermplicht voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte.

In de nieuwe situatie geldt er alleen nog een zone van 3 en 10 kilometer rond het laatste besmette bedrijf in Zoeterwoude. Op zondag 30 november werd in deze plaats bij een legpluimveebedrijf met in totaal rond 28.000 dieren vogelgriep vastgesteld. Mochten de situatie ongewijzigd blijven, dan wordt over een week ook de maatregelen in dit gebied versoepeld.