2014: Minder zorgen, meer geluk

23 december 2014, door De Nederlandse Staatsloterij

Staatsloterij brengt geluksbeleving Nederland in kaart

Wakker liggen om dagelijkse zorgen. We deden het steeds minder in 2014. Er is een duidelijke daling te zien in het aantal mensen dat 's nachts piekert over bijvoorbeeld geldzorgen of gezondheid. Daar komt bij dat we ons in 2014 gelukkiger voelden dan een jaar eerder. Dit blijkt uit een onderzoek naar geluksbeleving in Nederland, uitgevoerd door Blauw Research.

In 2014 zijn we in Nederland over het algemeen wat gelukkiger geworden en maken we ons minder zorgen. Bijna 40% van de Nederlanders geeft 2014 een hoger rapportcijfer dan 2013. Bij slechts 19% scoort 2014 lager dan 2013. Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan in 2014 gelukkiger te zijn dan in de jaren die achter ons liggen. In 2013 gaf 38% aan op dat moment gelukkiger te zijn dan in de jaren ervoor. Nederlanders maken zich in mindere mate zorgen over de economie. In 2013 was dit voor 15% van de respondenten een reden van zorg. In het afgelopen jaar maakte nog 1 op de 10 Nederlanders zich druk de economische situatie in het land. Opvallend is dat slechts 14% van de Nederlanders verwacht dat we in 2015 helemaal uit de economische crisis klimmen. Waarschijnlijk staat dit in verband met het feit dat we niet van plan zijn om massaal van baan te wisselen. Slechts 1 op de 12 is van plan om volgend jaar een carriere switch te maken.

MH17

Individueel zijn we gelukkiger geworden maar voor Nederland was 2014 een bewogen jaar. De ramp met de MH17 wierp een grote schaduw over ons geluk. Het overgrote deel van de respondenten (77%) vond dit logischerwijs de meest impactvolle gebeurtenis. Niet geheel verrassend is de persoon van het jaar Frans Timmermans. Hij was ten tijde van de ramp minister van Buitenlandse Zaken was.

Gelukkig door sport

De sportieve successen van ons land leveren een grote bijdrage aan het meest gelukkige moment van ons land. De olympische medailles in Sochi en de derde plaats op het WK voetbal scoren hoog op de vraag wat het meest gelukkige moment voor ons land was in 2014. Geheel in deze lijn werd Ireen Wuest gekozen tot vrouw van het jaar.

Periodieke meting

De Nederlandse Staatsloterij brengt twee keer per jaar het geluk van Nederland in kaart. "We zijn hier in juni 2013 mee gestart. Door het onderzoek periodiek te laten plaatsvinden willen we een beeld krijgen in de manier waarop we in ons land geluk beleven," aldus Arjan van 't Veer, prijswinnaarbegeleider van de Staatsloterij.