LTO Nederland zorgen over Duitse vogelgriep

Op een eendenbedrijf in Meppen in de Landkreis Emsland (deelstaat Nedersaksen), vlak over de Nederlandse grens, is hoogpathogene vogelgriep H5N8 vastgesteld. LTO Nederland maakt zich zorgen over de uitbraak in het gebied dat grenst aan Groningen en Drenthe. Voorzitter Eric Hubers van de vakgroep pluimveehouderij LTO Nederland: `De vogelgriep is niet weg en Nederland loopt nog steeds risico; een nieuwe uitbraak is helaas mogelijk. Deze waarschuwing vanuit Duitsland nemen wij zeer serieus.'

Wilde eend

Ook een wilde eend in het Duitse gebied is positief getest. In het 1-kilometergebied bevinden zich drie bedrijven met in totaal zeventig dieren. Deze worden allen geruimd. Achttien bedrijven met 170.000 dieren bevinden zich in het gebied van 3 kilometer rondom het besmette bedrijf. Deze worden nu klinisch geinspecteerd. In de 10-kilometerzone liggen tweehonderd bedrijven met in totaal 4 miljoen dieren.

Handelstransporten

Er is een intensief handelscontact tussen Nederland en deze regio. De afgelopen weken zijn er 1.410 handelstransporten geweest tussen Nederland en het gebied, waarbij het voornamelijk ging om het vervoer van vlees- en eendagskuikens.

Hygienemaatregelen

LTO Nederland en Avined roepen alle betrokkenen in de pluimveesector op alert te blijven en alle hygienemaatregelen die nodig zijn punctueel uit te voeren. `De besmetting zo dicht bij Nederlandse pluimveebedrijven maakt dat ook wij extra alert moeten blijven. Alle voorzorgsmaatregelen moeten streng worden opgevolgd. De hygiene protocollen zijn er niet voor niets.'

Hekendorp `vrij'

In een aantal regio's in Nederland gelden nog beperkende maatregelen om te voorkomen dat het virus op de besmette bedrijven geen kans krijgt om zich te verspreiden. Het beschermings- en toezichtsgebied rond Hekendorp is vandaag om 00.00 uur vrijgegeven door het ministerie van Economische Zaken.

Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude

Voor de gebieden rond de besmette bedrijven in Ter Aar en Kamperveen blijven de maatregelen tot aanstaande maandag in stand. Het gebied rond het besmette bedrijf in Zoeterwoude zal hoogstwaarschijnlijk, nadat de eindscreening heeft plaatsgevonden, worden vrijgegeven op woensdag 31 december.

Met de nieuwe uitbraken van vogelgriep in Duitsland, aan de grens met Nederland, maakt dat LTO Nederland zich ernstig zorgen maakt over een eventuele nieuwe uitbraak in ons land.

20 december 2014

BRON: Danielle Rebel