Zorg en Zekerheid ontmoedigt preventieve mondzorg


NIEUWEGEIN, 20141224 -- Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid (Z&Z) zal met ingang van 1 januari 2015 de vergoeding voor de preventieve mondzorg bij volwassen reduceren naar 30 minuten per jaar. NVM mondhygiënisten betreurt deze beslissing.

Preventie is kostenbesparend
Hoewel overheid, zorgverleners en wetenschappers het belang van de preventieve mondzorg voorop stellen, kiest Zorg en Zekerheid een andere koers. Op het allerlaatste moment is binnen de aanvullende verzekering besloten om deze beperking door te voeren. Dit terwijl andere zorgverzekeraars juist steeds meer het belang van preventieve mondzorg onderkennen en er hun polissen op afstemmen. Voorkomen is immers beter dan genezen en bovendien kan preventie op termijn meer gezondheidswinst opleveren en zorgkosten besparen. Immers, de relatie tussen de algemene gezondheid en de mondgezondheid is aangetoond. Denk hierbij aan de relatie tussen bijv. diabetes, hart- en vaatziekten, COPD, reuma en de mondgezondheid.
 
Verzekerde is de dupe
NVM mondhygiënisten is van mening dat de vrijheid van een verzekerde bij Zorg en Zekerheid door deze opmerkelijke maatregel wordt beperkt. Heeft iemand veel last van gaatjes of tandvleesproblemen, dan zullen de behandelkosten tot 75% gedekt worden. Wil iemand echter voorkomen veel gaatjes of tandvleesproblemen te krijgen, dan  is de verzekerde ongunstig uit en zal dan alles boven de 30 minuten aan preventie zelf moeten betalen. En dat terwijl er nog budget beschikbaar kan zijn binnen de aanvullende verzekering!
 
Overleg
Voor inhoudelijke argumenten lijkt Zorg en Zekerheid niet vatbaar te zijn, zo bleek uit een overleg tussen NVM mondhygiënisten en de zorgverzekeraar. Zo lang het op korte termijn kostenbesparend is, is dat voor Zorg en Zekerheid voldoende reden om deze maatregel door te voeren. Een onbegrijpelijke keuze, vindt de NVM. NVM mondhygiënisten hoopt van harte dat de verzekerde voldoende inzicht heeft om een goede keuze te maken voor de aanvullende mondzorgverzekering.

NVM mondhygiënisten is de beroepsorganisatie voor mondhygiënisten in Nederland. Met meer dan 3.000 leden en 45 jaar ervaring als belangenbehartiger, neemt de NVM een niet meer weg te denken positie in de mondzorg in. De NVM staat borg voor professionele preventieve mondzorg. Dit doet zij door de belangen van mondhygiënisten zo goed mogelijk te behartigen. De NVM zet zich in voor een stevige positie van de beroepsgroep. Met kwaliteit als onderscheidend element. Vanaf de HBO opleiding tot aan het pensioen. Waarom? Omdat iedereen recht heeft op een leven lang een gezonde, schone mond!