CDA presenteert provinciale verkiezingsprogramma's in braille

03/01/2015 - In het kader van Wereld Braille Dag hebben Jan Jacob van Dijk en Daisy Vliegenhart op zaterdag 3 januari het Gelderse CDA verkiezingsprogramma in braille overhandigd aan Bert Bloemendaal. Bloemendaal is blind en werkzaam bij Proson, een sociale werkvoorziening voor mensen met een visuele beperking. Van Dijk is lijsttrekker in Gelderland bij de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart 2015. Vliegenhart staat op nummer 4 van de Gelderse lijst en is initiatiefnemer van deze actie. Alle provinciale verkiezingsprogramma's zijn vertaald in braille.

Met de publicatie van alle provinciale programma's in braille laat het CDA zien aandacht te hebben voor de ruim 300.000 blinden en slechtzienden in Nederland. Van Dijk: `Het risico bestaat dat deze groep vergeten wordt bij de uitvoering van de Participatiewet. Mensen met een arbeidsbeperking kunnen meedoen en hun bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze ideeen voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een visuele handicap.

Het verkiezingsprogramma is door de Proson (onderdeel van Bartimeus) uit Ermelo in braille omgezet. Bij Proson werken meer dan tweehonderd mensen met een visuele beperking.

Sinds 2001 wordt wereldwijd op 4 januari, de geboortedag van Louis Braille, aandacht besteed aan het belang van communicatie voor blinden en slechtzienden. Door de uitvinding van het braille schrift hebben ook blinden toegang gekregen tot veel informatie.