Twee nieuwe natuurbruggen in Zuid-Kennemerland

Natuurbrug Zandpoort (december 2013) was de eerste van een drieling. De andere twee komen eraan.

natuurbrug

Redelijk onzichtbaar wordt er momenteel toch hard gewerkt aan de Duinpoort (over de spoorlijn Overveen - Zandvoort) en de Zeepoort (over de Zeeweg tussen Overveen en Bloemendaal aan Zee). Deze `drieling' gaat er voor zorgen dat het Nationaal Park Zuid-Kennemerland wordt verbonden met de Amsterdamse Waterleidingduinen, samen ruim 7000 ha duingebied. Bijzonder is dat deze natuurbruggen als enige in Europa het bijzondere habitattype "grijze duinen" met de daarbij horende soorten zoals duinhagedis, hazelworm, parelmoervlinders en blauwvleugelsprinkhaan met elkaar gaan verbinden.

Duinpoort

De natuurbrug over het spoor Overveen-Zandvoort is een project van Prorail. Een ingenieursbureau is op dit moment bezig met een aanbestedingsdossier. Begin 2015 vindt de aanbesteding plaats en de verwachting is dat de natuurbrug eind 2017 klaar is. Er hebben intussen ook gesprekken plaatsgevonden met stakeholders en er worden contracten gesloten tussen partijen. PWN gaat straks de leeflaag op deze natuurbrug beheren.

Zeepoort

Deze natuurburg is een project van de Provincie Noord-Holland. Ook hier is een ingenieursbureau druk bezig met een contract voor de aanbesteding, die eind januari 2015 plaats vindt. De uitvoering kan naar verwachting begin 2016 starten en we verwachten dat de Zeepoort eind 2017 klaar is, gelijk met de Duinpoort. PWN gaat ook hier de leeflaag op de natuurbrug beheren en stelt daarvoor samen met de Provincie een beheerplan op.