Nieuwjaarstoespraak burgemeester Strous(06-01-2015)


4 januari 2015, Heel

Dames en heren,

2015: De kracht van Maasgouw en de kracht van water

In 2014 lag de nadruk op het realiseren van doelen, het planten van vlaggen. De vlag als symbool van het geloof in onze eigen kracht. We hebben veel vlaggen geplaatst, gehesen en uitgedeeld. 2015 wordt voor onze gemeente het jaar van het water. Zo u weet, daar hebben we veel van.

We blijven onze eigen koers varen. Zoals water altijd zijn eigen weg vindt, zo willen wij ook in 2015 onze eigen weg vinden om aan een voorspoedige toekomst voor Maasgouw te werken. Samen met u, onze burgers, ondernemers en al onze partners in de regio.

Een jaar lang zal water het verbindingskanaal zijn in Maasgouw. Een voor de hand liggende keuze. Onze ligging aan het water bepaalt voor een groot deel onze welvaart.

* De haven in Maasbracht;
* De regiocentrale en de gemoderniseerde sluizen;
* De vele aan het water gerelateerde bedrijven;
* De Waterleidingmaatschappij;
* De vakantieparken, de jachthavens en dagstranden.

De kracht van water en het ondernemen

Als het om ondernemen gaat, gaan we uit van het vakmanschap van ondernemers, ieders eigen deskundigheid en kracht, het entrepreneurship. Niet de overheid, maar werkgevers, ondernemers en instellingen, maken de economie en een groot deel van de werkgelegenheid. De gemeente draagt waar nodig bij
om de business en innovatie te stimuleren.

Ik heb hoge verwachtingen van projecten die we nu samen met andere partners ontwikkelen. Plannen waarin ons water een grote rol speelt zoals het vakantiepark `Maasresidence Thorn' en het `Eiland in de Maas', maar ook het Belevenispark in Heel.

We steken veel energie in de samenwerking. We zijn zelfs in de Midden-Limburgse samenwerking SML de trekker voor de toeristische ontwikkelingen in de programmalijn 'de Maasplassen'. Ik geloof sterk in publiek-private samenwerking.

De kracht van de burger en gemeenschapszin

In zekere zin heeft water onze gemeenschapszin gevormd:

* Vorig jaar herdachten we de ramp van het schepenkerkhof in Maasbracht. Het was toen 70 jaar geleden dat ruim duizend mensen hun schip, hun thuis, in een klap verloren. De Maasbrachtenaren vingen de dakloze schippersgezinnen op. Er ontstonden vriendschapsrelaties, maar ook zakelijke
relaties en huwelijken tussen schippers en de inwoners van Maasbracht;
* Maar ook bij hoogwater, als de Maas vanuit de Ardennen doet wat ze wil, zijn we in Maasgouw solidair. Alle hens aan dek. We helpen, pompen en hozen en staan voor elkaar klaar;
* En wat denkt u van de vele brandweervrijwilligers die altijd oefenen en klaar staan om met water of schuim te blussen als er onverhoopt brand uitbreekt;
* De reddingsbrigade in de zomer;
* De waterscouting, de zeilvereniging en andere watersportverenigingen;
* Of onze talloze verenigingen die festiviteiten organiseren, zoals de Havendagen, WessemerBreeze of Beachbash.

Deze kracht en deze gemeenschapszin zullen we ook in 2015 gebruiken. Ze geven mij het vertrouwen dat wij, gemeente en burgers samen, er in gaan slagen om de grote opgaven waarvoor we staan, gezamenlijk en met succes op te pakken. Ik ben optimistisch, het glas is half vol.

Vanaf morgen is de gemeente verantwoordelijk voor de jeugdhulp, werk en inkomen en de ondersteuning via de Wmo. Veel zaken hebben we met betrokkenen en instellingen al in 2014 doorgenomen en voorbereid. Wij, het college en de gemeenteraad, hebben er voor gekozen om meer verantwoordelijkheid
bij u als burgers neer te leggen.

De burger kan zich met de juiste begeleiding en ondersteuning vaak zelf redden. Daardoor neemt hij als vanzelf meer deel aan de samenleving. We zijn er van overtuigd dat er veel kracht zit in onze gemeenschap als geheel. Burgers zijn niet alleen ter zake kundig als het over hun eigen welzijn
gaat. Ze zijn ook ervaringsdeskundigen over de leefbaarheid in hun eigen buurt, hun eigen dorp. De eigen initiatieven die hieruit ontstaan waarderen wij als college zeer.

* Of het nu gaat om de Open Inloop in Beegden, Maasbracht-Brachterbeek, of in de Spil;
* Of de burgerinitiatieven in Stevensweert of Ohe en Laak;
* Het dorpsoverleg in Wessem;
* De buurtvereniging in Heel;
* De vrijwilligers in Weerderhof in Linne;
* Of het organiseren van het grabbelen op oudejaarsdag in Thorn.

Al deze initiatieven zijn belangrijk om onze gemeenschap levendig en fit te houden. Maar, de gemeenteraad heeft 2 punten meegegeven aan het college als het gaat om eigen verantwoordelijkheid en burgerparticipatie:

1. De inwoners van Maasgouw moeten erop kunnen vertrouwen dat iedereen er toe doet; dat iedereen een zichtbare plek krijgt in onze gemeenschap.
2. Niemand in Maasgouw mag tussen wal en schip raken.


Hier zullen we kien op zijn. De verzorgingsstaat, opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog, mag dan nu wel een correctie ondergaan. Maar de kernwaarden, solidariteit en opkomen voor de zwakkeren in ons land, blijven overeind.

De kracht van water

Tijdens het jaar van het water, richt onze focus zich ook op de gevaren die het leven in een waterrijke gemeente met zich meebrengt. De klimaatverandering vraagt om actie. Ook in Maasgouw hebben we aandacht voor duurzaamheid. Wij werken daarom aan een klimaatbestendige, waterrobuuste omgeving.

* In de wijk Reutsdael in Heel is bijvoorbeeld het initiatief genomen om de afvoer van het regenwater te ontkoppelen van het riool;
* Bij de aanleg van wegen, openbaar groen en rioleringen houden wij rekening met ons veranderende klimaat;
* Samen met de Waterschappen werken we aan dijkverzwaring;
* Maar ook met isolatie van uw huis en zonnecollectoren kunt u zelf de duurzaamheid bevorderen. Tegelijkertijd biedt dit de lokale bedrijven werk.

Uw kracht, mijn kracht

Ik ben in 2015 alweer 5 jaar burgemeester van onze mooie gemeente. Maasgouw is voor mij als een warm bad. Ik voel me hier thuis, als een vis in het water, zeg maar. Ik geniet elke dag van de omgang met de mensen die hier wonen en werken. Ik geniet van de goede dingen die we in onze gemeente
ondernemen, in verenigingen, in instellingen en op scholen.

Ik verheug me erop om, samen met u, ook van 2015, een jaar te maken waarop we straks met voldoening kunnen terugkijken. Water fascineert. Het is de bron van alle leven. In 2015 is het thema water de rode draad in ons en hopelijk ook uw programma. Het is de verbindende kracht in Maasgouw. Ik
zie uit naar allerlei initiatieven die we samen rond water kunnen oppakken. Een leuke actie het afgelopen jaar was de Ice Bucket Challenge. Die emmer ijskoud water over het hoofd van iemand gieten. Als u dit wilt organiseren, adviseer ik om dit in de zomer te doen.

Bij Nieuwjaar hoort een toost. En voor deze ene keer doe ik dat hier met een glaasje water. Uit onze eigen Lange Vlieter, van de WML. Ik klink met u op een gezond, succesvol en krachtig 2015!

Zalig Noejaor.


Burgemeester Strous