Oskam: levenslang moet ook echt levenslang blijven

06/01/2015Oskam: levenslang moet ook echt levenslang blijven

CDA-Kamerlid Peter Oskam vindt dat levenslang ook echt levenslang moet blijven.

In Nederland is levenslang een gevangenisstraf tot de dood. In uitzonderlijke gevallen kan wel gratie worden gevraagd bij bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer iemand ernstig ziek wordt. Het CDA heeft daar begrip voor, maar het principe moet blijven gelden dat levenslang een gevangenisstraf is tot de dood.

Oskam is het dan ook niet eens met de PvdA, die vindt dat iemand die een levenslange gevangenisstraf heeft gekregen, uitzicht moet krijgen op vrijlating. Oskam vindt het juist goed dat de levenslange gevangenisstraf bestaat. Dat zegt hij in een interview met Trouw. Volgens Oskam kan ook in de gevangenis je leven van waarde zijn: "Natuurlijk is het uitzichtloos, maar het is ook een fait accompli. Je hebt iets gedaan en daar legt de rechter je een levenslange straf voor op. Daar moet je mee leren leven."

Oskam werkte voor hij Tweede Kamerlid werd als officier van justitie, rechter-commissaris en rechter. Hij heeft in die tijd veel getuigen gehoord en met slachtoffers gesproken. Hij vindt dan ook dat de belangen van slachtoffers een grote rol moeten spelen. "Een heroverweging van een levenslange straf, bijvoorbeeld na vijftien jaar, betekent dat voor slachtoffers en nabestaanden alles weer wordt opgerakeld, terwijl die misschien net weer hun leven hebben opgepakt. Ze krijgen dan te maken met grote onzekerheid: komt hij wel of niet vrij? Dat lijkt me heel lastig."

Het CDA is er op zich voor dat mensen die fouten hebben gemaakt, een nieuwe kans krijgen. Oskam: "Maar als je dermate ernstige fouten maakt die tot levenslang leiden, dan vormt dat een uitzondering op de regel. Je kunt je kansen ook verspelen."

Klik hier om het hele interview te lezen.

Zie het origineel.