Misverstanden, misleiding en (ver)koopvertraging liggen op de loer

Ondoorzichtigheid Energielabel woningen kost consument onnodig veel energie

Het nieuwe drieledige systeem van het Energielabel voor woningen, waarbij de woningeigenaar in de lead is, is onnodig ingewikkeld, onbetrouwbaar en fraudegevoelig. Dit leidt tot misverstanden, vertraging in het (ver)koopproces en mogelijk zelfs tot misleiding. Een mogelijk foutief label staat de bewustwording over het energieverbruik en de energiebesparing in de woning in de weg.

Na jaren te hebben gepolderd, is per 1 januari 2015 een onzalige drietrapsraket in werking getreden. Namelijk:

1. een indicatief label: gebaseerd op algemene woningkenmerken die zeker voor oudere woningen een vertekend beeld zullen geven;

2. een definitief label, verplicht bij verkoop of verhuur: gebaseerd op de correctie van het indicatief label -door de consument zelf online ingevoerd- en welke op afstand gecontroleerd wordt door een erkend deskundige op basis van ingebrachte facturen.

3. een Energie-Index, voorheen Energieprestatiecertificaat: noodzakelijk om ook subsidies en fiscaal voordeel vanuit de Rijksoverheid aan het energielabel te verbinden.

Ondanks dat het aan de banken is om te bepalen welk label ze gebruiken voor het verstrekken van leningen, zullen zij de labels met de grootste risico's mijden. Het drieledige systeem is bedacht omdat de Tweede Kamer de kosten (circa EUR 200,-) voor het opstellen van het oorspronkelijke Energielabel (per 2015 Energie-Index genoemd) door een professionele EPA-adviseur* te hoog vond.

Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: `Met deze constructie is de consument ook niet voor een paar tientjes klaar'. Het aanleveren van bewijslast voor het definitieve label kan de consument ook geld kosten. Om nog maar te zwijgen over de boete van EUR 405,- die bij het ontbreken van het label bij verkoop of verhuur wordt opgelegd.' Voor het opstellen van de enige betrouwbare en bruikbare Energie-Index, worden de kosten aanzienlijk hoger. Ook zal het controleapparaat van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport, die steekproefsgewijs definitieve labels gaat checken op aanwezigheid en juistheid, kosten met zich meebrengen.

Er zijn nog veel onduidelijkheden voor een regeling die 1 januari van start is gegaan, ook over de rol van de makelaar hierin. Van der Ploeg: `Als poortwachter kan hij niet optreden bij foutieve labels, want daarvoor heeft hij geen mandaat'. De makelaar loopt vanwege de publicatieverplichting het risico foutieve informatie te publiceren, als het label ondeugdelijk is opgesteld. Alleen een volwaardige Energie-Index met een heldere handhaving zorgt voor een uniforme weergave van de energieprestatie van woningen en biedt geen ruimte aan frauduleuze praktijken. Het verschaft betrouwbare informatie waardoor het onzekerheid bij de koper wegneemt en daadwerkelijk tot energiebesparing leidt.

*EPA = Energie Prestatie Adviseur