Drie simpele stappen tegen identiteitsfraude


Identiteitsfraude kan iedereen overkomen, ook u. Identiteitsfraude kan namelijk ernstige gevolgen hebben. Iemand maakt misbruik van de identiteitsgegevens van een ander, vaak met een kopie van een identiteitsbewijs. De fraudeur gebruikt uw persoonsgegevens bijvoorbeeld om producten en diensten
te krijgen op uw naam. Of om een bankrekening te openen of een creditcard aan te vragen. U komt er meestal pas achter dat u het slachtoffer bent van identiteitsfraude, als u rekeningen of boetes krijgt waarvan u niets afweet. U kunt dit misbruik tegengaan in drie simpele stappen:

1. Maak een kopie van uw identiteitsbewijs onbruikbaar voor anderen
2. Geef niet zomaar informatie over uzelf
3. Pas op met persoonlijke informatie op papier

Maak een kopie van uw identiteitsbewijs onbruikbaar voor anderen
Als u een auto huurt, een hotel boekt, of een telefoonabonnement afsluit vraagt men vaak om een kopie van uw rijbewijs of paspoort. Daarmee kunnen criminelen gemakkelijk fraude plegen. Maak daarom een kopie voor hen minder bruikbaar. Schrijf op de kopie:

1. Dat het een kopie is
2. Voor wie deze bedoeld is
3. De datum waarop u de kopie afgeeft.

Streep verder op de kopie uw burgerservicenummer (BSN) door in de strook onderaan uw paspoort (op het oude paspoort ook rechts van het midden). Op uw rijbewijs staat het BSN op de achterkant (op het oude rijbewijs aan de binnenkant op de eerste pagina).

En installeer de KopieID app. Met de KopieID app voorkomt u misbruik met een kopie van uw identiteitsdocument. Het werkt heel eenvoudig: u maakt via de app een foto van uw document, dan zet u de datum en het doel van de kopie erop en ten slotte streept u uw BSN door. Zo kunt u een kopie van uw
document veilig verzenden. Download de App in de App Store, Google Play Store of Windows Phone Store.

Geef niet zomaar informatie over uzelf
Op veel plekken geeft u informatie over uzelf (bijvoorbeeld op social media, aan de bank of aan een pakjesbezorger) die in verkeerde handen kan vallen. Vooral via e-mail en websites worden gegevens verzameld. Pas op met wat u over uzelf bekend maakt!

Pas op met persoonlijke informatie op papier
Veel gevoelige informatie staat op papier en ontvangt u per post (bijvoorbeeld loonbrieven en pincodes). Deze informatie kan worden misbruikt bij identiteitsfraude, wat bijvoorbeeld kan leiden tot het leeghalen van uw bankrekening. Voorkom dus dat deze papieren informatie in de verkeerde
handen valt.
Meer tips? Of wil u weten wat u moet doen als u slachtoffer bent van identiteitsfraude? Kijk op www.rijksoverheid/identiteitsfraude.nl.

Bron: Rijksoverheid