Rioolreparatie


Rioolreparatie

De gemeente Putten heeft in het kader van de uitvoering van het GRP (Gemeentelijk RioleringsPlan) inspecties aan hoofdrioleringen verricht.

Uit deze inspecties is gebleken dat onderhoud aan diverse riolen op korte termijn noodzakelijk is.

Door een ingenieursbureau is een bestek opgesteld en zijn de werkzaamheden na een aanbesteding gegund aan de laagste inschrijver te weten, Insituform Rioolrenovatietechnieken B.V. Al meer dan 35 jaar is Insituform actief in No-Dig renovatie van voornamelijk rioolleidingen.



Kous methode

Gelet op de aanwezige schadebeelden en de ligging van het betreffende rioleringen is gekozen voor het inbrengen van kunststof kousen. De werkzaamheden zullen ongeveer twee weken duren, waarna de gerepareerde rioleringen weer jaren meegaan. Op een aantal locaties, waar de gehele rioolbuis
gerenoveerd zal worden, zal de weg gedurende een aantal dagen zijn afgesloten. Welke wegen dit zijn en wanneer de afsluitingen plaatsvinden wordt gepubliceerd. Daar waar nodig zal de aannemer van het werk een informatiebriefje bezorgen zodat u niet voor verassingen komt te staan.



Aanleiding voor werkzaamheden waren de ernstige gebreken die aangetroffen werden in het hoofdriool. Beperking van overlast voor bewoners en verkeer was doorslaggevend om voor de kous methode te kiezen. Daarnaast is deze methode aanzienlijk goedkoper dan het vervangen van de riolering.



Hoe gaat een dergelijk renovatie nu precies?

Het riool wordt vrijgemaakt van wortels, vuil en andere verontreinigingen. De bewoners wordt, tijdens de werkzaamheden, verzocht zo min mogelijk te lozen op het riool. Voor het inbrengen van de speciaal geprepareerde kous wordt het riool afgesloten en nog een keer gereinigd. De kous wordt nu
onder druk ingebracht en duwt daarbij eventueel toch nog geloosde afvalwater van bewoners voor zich uit.



Afbeelding rioolreparatie



Aan het eind van de kous laat men de druk gecontroleerd afnemen. Daarna wordt er eerst warme lucht door de kous geblazen en vervolgens stoom. Door de opwarming van de kous zal de kous met hars uitharden. (Polymeriseren) Na afkoeling worden, door middel van een op afstand bestuurbare
robotfrees, de kolk- en huisaansluitingen weer open gefreesd, zodat het afvalwater van de bewoners weer het riool in kan.



Meer informatie

Voor verdere informatie hierover kunt u bellen met de voorbereiding van het project, de heer J.H. aan't Goor van de gemeente Putten, telefoonnummer (0341) 359 611.

Laatst gewijzigd: 07 januari 2015