Laatste Jeugdzorgduim voor Marianne Gordijn


Laatste Jeugdzorgduim voor Marianne Gordijn

22-12-2014

De allerlaatste Jeugdzorgduim van de provincie Noord-Brabant is uitgereikt aan kinderpsychiater Marianne Gordijn van het Elisabeth-TweeStedenziekenhuis in Tilburg. Zij kreeg de oorkonde en het bijbehorende beeldje van gedeputeerde Brigite van Haaften- Harkema.

Laatste Jeugdzorgduim provincie voor Marianne Gordijn

Met het uitreiken van deze duim heeft de provincie Noord-Brabant 2 jaar lang positieve acties binnen de jeugdzorg in het zonnetje gezet. Per 1 januari 2015 gaat de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg over van de provincie naar de gemeenten, daarom was dit de laatste provinciale 'duim'.

Kwetsbare jongeren

Marianne Gordijn kreeg de Jeugdzorgduim vanwege haar tomeloze inzet voor jongeren in de psychiatrie. Ze werd genomineerd door zorgmanager Marcel Albers: "Marianne is hier gekomen om een nieuwe afdeling op te zetten. Het was de bedoeling dat daar ook kinderen opgenomen konden worden, maar die
plannen hebben we moeten laten varen. Marianne weigerde zich er bij neer te leggen dat er geen adequate hulp in Brabant zou komen voor deze bijzondere kwetsbare groep jongeren. Deze kinderen, op het snijvlak van lichamelijke en geestelijke zorg, vallen namelijk overal tussen wal en schip."

Tomeloze inzet

Ondanks alle tegenwind bleef zij zich met al haar kennis en kunde en overredingskracht inzetten om het maximaal haalbare te bereiken, vertelde Albers. "Het is aan haar doorzettingsvermogen en tomeloze inzet te danken dat deze polikliniek hier nu staat, en dat kinderen hier terecht kunnen. Dat
ze snel en adequaat hulp krijgen, zodat ze zo snel mogelijk weer weg kunnen van die GGZ-zorg, en weer goed kunnen functioneren in hun eigen omgeving. En we zetten jou in het zonnetje, maar wat ons betreft is die duim voor het hele team, want dit had je natuurlijk nooit alleen kunnen doen." Ook
Brigite van Haaften had lovende woorden voor Marianne: "Mensen zoals jij hebben we nodig. Mensen met hart voor kinderen, die altijd meer doen dan je van ze verwacht, en daarmee echt verschil maken voor mensen in een heel zware en kwetsbare positie. Daarom krijg je deze duim, want `We like u'!"

Enorme operatie

Gedeputeerde Van Haaften had de afgelopen 9 jaar jeugdzorg in haar portefeuille: `We zijn in Nederland de afgelopen 2 jaar bezig geweest met een enorme operatie waarbij de jeugdzorg van de provincies wordt overgedragen aan de gemeenten. Dat heeft grote inspanningen gevraagd, en vraagt dat nog
steeds, van iedereen die bij jeugdzorg betrokken is: Jongeren, ouders en professionals op alle niveaus. Deze trofee is een zichtbare vorm van waardering voor iedereen die positief opvalt binnen de Jeugdzorg, en dat zijn er veel. Dit was de laatste Jeugdzorgduim die we als provincie uitreikten.
De afgelopen jaren heb ik heel veel mensen ontmoet die zich, elke dag opnieuw, met veel passie inzetten voor kinderen en ouders in de jeugdzorg. Ik ben blij dat ik een aantal van hen met deze Duim persoonlijk heb kunnen vertellen hoezeer ik waardeer wat ze doen!"