Volksgezondheid sterker in BZV


Volksgezondheid sterker in BZV

19-12-2014

Gedeputeerde Staten leggen de aanpassing van de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) op een aantal deelterreinen voor aan Provinciale Staten. Volksgezondheid komt prominenter in de BZV.

Landelijk gebied

De BZV is uitgebreid met de thema's energie en brandveiligheid. Ook komt er een breder handelingsperspectief voor grondgebonden veehouderijen rond natuur en bebouwing. De BZV is begin dit jaar vastgesteld, toen is ook afgesproken op genoemde punten de BZV uit te breiden.

Brandveiligheid en energie

De Provinciale Raad Gezondheid, GGD en ZLTO hebben samen met WUR een sterkere verankering van volksgezondheid in de BZV onderzocht. Dit heeft geleid tot bijstellingen in de maatlat gezondheid en het toevoegen en herwaarderen van certificaten. Nu zijn dit nog bescheiden aanpassingen. Genoemde
partijen overleggen met certificeerders om bestaande certificaten in de veehouderij uit te breiden met volksgezondheidsaspecten. Zodra dat het geval is werkt dat door in een volgende versie van de BZV. De BZV beoordeelt daarnaast ook bovenwettelijke prestaties voor brandveiligheid en energie.
Bij een aantal certificaten leidt dit tot een hoger aantal punten in de BZV.

Mineralenkringloop

Veehouders krijgen, uitgaande van de huidige normen, meer mogelijkheden om aan te tonen dat ze voldoende grondgebonden zijn. Dat is nodig als veehouderijen in de buurt van natuur en bebouwing willen uitbreiden. Volgens de boerenorganisatie ZLTO blijven de regels desondanks te beperkend. De
norm voor grondgebondenheid blijft dat een ondernemer 75% van de mineralenkringloop van zijn bedrijf op eigen grond moet kunnen rondzetten.

Ervaringen met BZV

Gemeenten en Omgevingsdiensten vinden de BZV, die in het voorjaar van kracht werd, over het algemeen goed werkbaar. De meeste gemeenten laten BZV-aanvragen beoordelen door de omgevingsdiensten. Deze hebben tot begin december 2014 ongeveer 75 BZV aanvragen beoordeeld. De helft daarvan leverde
een voldoende BZV-score op. Zeker in de beginfase was het nodig aanvullende informatie op te vragen om tot een correcte en complete invulling van de BZV te kunnen komen. Voor een tiental aanvragen hebben gemeenten inmiddels een bouwvergunning verleend op basis van de BZV.

Zorgvuldige veehouderij

Brabant streeft naar een zorgvuldige veehouderij in 2020. Dat betekent dat boeren zoveel mogelijk in harmonie met de omgeving ondernemen en met maximale aandacht voor gezondheid, dierenwelzijn en milieu. De BZV brengt dit in beeld. Tegelijkertijd versterkt de zorgvuldige veehouderij de
kwaliteit en economische groei. Immers, juist de Brabantse kwaliteit maakt bedrijfseconomisch gezonde marges mogelijk. Alle partijen in de keten werken intensief samen om deze unieke positie te bereiken.

1ste Raphael Dialoog

Op initiatief van de provincie Noord-Brabant komen partijen uit de agrofoodsector op 28 en 29 januari 2015 bij elkaar voor de 1ste Raphael Dialoog. Dit is een vervolg op het Brabantberaad in de Ruwenberg op 5 februari 2013. Centraal thema is het vraagstuk `Hoe wordt mest de nieuwe grondstof'.
De Brabantse Zorgvuldigheidsscore zal daarbij ook aan de orde komen.