Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Roeell


Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Roeell

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur op dinsdag 6 januari in het gemeentehuis sprak burgemeester Roeell traditiegetrouw de nieuwjaarstoespraak uit.

"Dames en heren,

Van harte welkom op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Baarn. Fijn dat u allemaal naar het gemeentehuis bent gekomen.

Een speciaal welkom voor de genomineerden van de Cultuurprijs en Vrijwilligersprijs. Nog even en u weet wie van u de prijzen heeft gewonnen.

Voor de winnaar van de Vrijwilligersprijs wacht een cheque en voor de Cultuurprijswinnaar een kunstwerk van de Baarnse kunstenares Natasja van der Meer. Over het kunstwerk en de kunstenares dadelijk meer.

Graag wens ik u en de uwen, mede namens het gemeentebestuur een gelukkig, voorspoedig en gezond 2015.

Een moment als dit is altijd een beetje terugkijken, maar zeker ook vooruit.

Als ik terugkijk op 2014 is er een moment geweest dat afgelopen jaar bij velen op het netvlies staat gegrift. De ramp met de MH17. Een onbegrijpelijke gebeurtenis, die bij vele families diepe sporen heeft nagelaten - ook in Baarn. Waarbij de nabestaanden langzaam hun leven weer proberen op te
pakken, zo goed en zo kwaad als het gaat.

Wat opviel was de enorme verbondenheid die Nederland in de periode na deze ramp tentoonspreidde. Een verbondenheid waarvan je hoopt dat die ook aanwezig is zonder een dergelijke ramp.

Verbinding is noodzakelijk in een gemeenschap. Verbindingen tussen mensen, organisaties en bedrijven. Dit is waar een gemeenschap op draait en, wat mij betreft, ook om draait. Natuurlijk is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen doen en laten, maar het is goed dat we mensen om ons heen
hebben die ons af en toe eens corrigeren, een andere weg wijzen, helpen of gewoon maar eens een praatje maken.

Gelukkig gebeurt dit in Baarn in de diverse wijken en wordt dit door de inzet van veel vrijwilligers ook gefaciliteerd.

Een voorbeeld hiervan is De Leuning. Afgelopen jaar werd hier het 30-jarig jubileum gevierd en een veel gehoorde opmerking was dat het zo fijn was elkaar bij De Leuning te treffen voor een kopje koffie, het leggen van een kaartje of gewoon een praatje. Het haalt mensen uit hun isolement.

Een ander mooi voorbeeld is het Oosterhei-project. Een project van Welzijn Baarn en Welzin voor bewoners uit deze wijk. De idee is dat bewoners zelf in staat zijn om hun wijk leefbaar, veilig en schoon te houden met elkaar. Indien hierbij hulp nodig is ondersteunt het wijkteam Oosterhei.

Wekelijks lopen medewerkers van Welzijn Baarn, Latifa en Masja, en Welzin, Tessel Lindelauf door de wijk. Zij bellen bellen aan bij bewoners met de vraag: `Heeft u nog wensen om nog plezieriger te wonen in de wijk en heeft u talenten die u in kunt zetten om het wonen voor uzelf of andere in de
wijk nog plezieriger te maken?' Wat mij betreft een prachtig voorbeeld van het zoeken naar en het leggen van verbindingen waardoor de verantwoordelijkheid van de eigen woonomgeving toeneemt en hierdoor de leefbaarheid.

In mijn nieuwjaarstoespraak in 2014 zei ik:

"2014 staat voor gemeenten in het teken van de voorbereidingen van de nieuwe taken en verantwoordelijkheden die van de Rijksoverheid naar de gemeente gaan."

Sinds 1 januari zijn wij verantwoordelijk voor deze verschillende zorgtaken - `de transities', zoals ze bestuurlijk vaak worden genoemd.
Als gemeente Baarn hebben wij ons samen met andere gemeenten in de Regio Amersfoort op deze verandering voorbereid. Ik ben er van overtuigd dat onze medewerkers en partners zich optimaal zullen inzetten om de juiste zorg te bieden. Dit is best spannend en brengt onzekerheid met zich mee.
Spannend voor ons als gemeente, maar bovenal voor die mensen die zorg krijgen. Dat is begrijpelijk, want elke verandering brengt een zekere mate van onzekerheid en zorg met zich mee.

Dames en heren, ik kan u wel zeggen dat achter de schermen keihard gewerkt is door alle medewerkers om afspraken te maken met partners en het vormgeven van bijvoorbeeld het Lokaal Team, waarbij alles gericht is op het leveren van goede zorg aan diegenen die dat nodig hebben.

Zal er dan helemaal niets mis gaan? Oh, er zullen soms zaken niet goed gaan, zoals dat in het verleden ook het geval was. Ik praat dat niet goed, maar we moeten ons realiseren dat er fouten worden gemaakt en we als maatschappij, als persoon soms risico lopen.

Veranderingen vragen tijd, gewenning, maar ook gelegenheid fouten te maken, die te herstellen en zaken aan te passen en te verbeteren. 2015 is dan ook een overgangsjaar. We beseffen als gemeente terdege dat we hierin een grote verantwoordelijkheid hebben en die nemen wij ook. Als gemeente
staan we dicht bij onze inwoners en kunnen hierdoor beter maatwerk leveren. De gemeente en de verantwoordelijke bestuurders zijn hierop aanspreekbaar. Dit is denk ik een belangrijke verbetering. Samen waar het moet en zelf verantwoordelijk waar het kan.

Op bestuurlijk gebied kreeg de gemeenteraad afgelopen jaar een verlies te verwerken met het overlijden van ons D66-raadslid Petra de Ruijter. Zij was een zeer bevlogen raadslid vol met ideeen voor Baarn. Het is zeer spijtig dat wij veel te vroeg afscheid van haar hebben moeten nemen.

Bestuurlijk was 2014 al een jaar van transitie. In maart waren de verkiezingen. En tijdens het grote verkiezingsdebat in De Speeldoos konden alle partijen hun standpunten voor het voetlicht kunnen brengen. Uiteindelijk heeft dit alles geleid tot een nieuw college, dat in april vol ambities
voor Baarn van start is gegaan.

Ambities op het gebied van dienstverlening, dialoog met inwoners, samenwerking in de regio, duurzaamheid, economie en een zo integraal mogelijke aanpak. Dit is een forse uitdaging zeker in een economische omstandigheid die nog zeker niet optimaal is.
Gelukkig hebben we dit jaar weer een sluitende meerjarenbegroting aan de provincie, onze toezichthouder, kunnen aanbieden. We moeten - en dat doen we ook - de financien goed in de gaten houden. Maar waar je landelijk ziet dat meer gemeenten onder financieel preventief toezicht worden gesteld
door de provincie, is dit in Baarn niet aan de orde.

Ook dit jaar zijn er verkiezingen. Op 18 maart kunt u stemmen voor de Provinciale Staten en zijn de Waterschapsverkiezingen. Ik roep u op ook hier gebruik te maken van uw democratisch recht.

Dames en heren, ik gaf al aan dat het economisch nog niet allemaal `Hosanna' is. Dit merken we ook in Baarn. Bedrijven in diverse sectoren hebben het zwaar. Ook de detailhandel.

Als gemeente gaan we ons het komende jaar dan ook volop inzetten om in samenwerking met het bedrijfsleven te kijken hoe we meer bezoekers naar Baarn kunnen krijgen, die langer blijven en meer bestedingen doen. We hebben het dan vaak over `20.000 voetstappen meer in het centrum'.

Dit gaat niet vanzelf. Als gemeente hebben we hier een rol in en de ondernemers zelf moeten kritisch kijken welke aanpassingen zij zelf moeten en kunnen doen. De ondernemer moet ondernemen. Maar u allemaal kan hier iets in betekenen:
Wees trots op Baarn en draag dit uit als ambassadeur. Want dames en heren we wonen in een uitzonderlijk gebied. Een gebied waar Vorstelijk Baarn uitstekend tot haar recht komt. Een prachtige omgeving met prachtige landgoederen en historische buitenplaatsen, zoals Pijnenburg, Groeneveld en
Soestdijk.

Het is volgens mij van belang dat we deze landgoederen en buitenplaatsen koesteren en in stand houden. Aan de ene kant moeten we zuinig zijn op ons cultureel erfgoed en aan de andere kant kan het zo maar zijn dat dit soort locaties de samenleving - en heel specifiek Baarn en de Lage Vuursche -
meer opleveren dan ze kosten. En dan gaat het niet zozeer alleen om financien, maar ook om groene ruimte, aantrekkelijkheid als vestigingsplaats en als plek voor toerisme en recreatie.

De kunst is nu een deel van de bezoekers ook te interesseren een bezoek aan het centrum te brengen. Ook hier is het leggen van verbindingen essentieel. Verbindingen tussen detailhandel, horeca, toeristische ondernemers, tussen Baarn en Lage Vuursche. Maar ook met toeristische locaties en
activiteiten in buurgemeenten. Hier vinden de eerste gesprekken al over plaats.

Positief is dat Baarn hierbij, naast de toeristische informatie die beschikbaar is bij de partners van Vorstelijk Baarn, ook een Toeristisch Informatie Punt krijgt naast De Generaal. Een prachtig particulier initiatief vanuit de nieuwe stichting Toerisme Baarn.

Het afgelopen jaar zijn er sowieso weer prachtige initiatieven, activiteiten en ontwikkelingen geweest waar we trots op kunnen zijn. Ik ga ze niet allemaal noemen, maar pik er wel enkele uit. De verkiezing van het Baarns Bedrijf van het Jaar door de Contactgroep Baarnse Bedrijven met als
winnaar Technotape en de publieksprijs voor Rugcentrum Baarn.

De realisatie van de voliere bij het Hertenkamp, waar een zeer actieve groep vrijwilligers actief mee is geweest.

De gerenoveerde Koninklijke wachtkamer en het bezoek van Prinses Beatrix, die zich afgelopen jaar persoonlijk kwam inschrijven als inwoner van Baarn. Het 40-jarig jubileum van de Historische Kring Baerne met een tentoonstelling 'Baarn Spoort ... al 140 jaar', en een jubileumboek dat vast bij
velen van u onder de kerstboom heeft gelegen.

De opening van het Parkgebouw, een gerenoveerd Kasteel Groeneveld, de lintjesregen met een prachtig muzikaal intermezzo door muzikanten uit Klasterec. Tijdelijke huis voor kunstenaars in het Koetshuis aan de Pekingtuin, de bouw en oplevering van de nieuwe gemeentewerf en afval brengstation,
het NK Traditioneel Gerij, de primeur van de Play Fountain op de Brink, beschikbaar gesteld door het Baarnse bedrijf Ice World en nog veel meer.

Met recht heel veel om trots op te zijn.

Het jaar is nog maar net begonnen en voor de volgende activiteit is de vergunning bijna afgegeven. De ijsbaan Winter Village Baarn aan de Nieuw Baarnstraat en vandaag zijn de leerlingen van de NBS in optocht van het oude naar het nieuwe gebouw gelopen en zijn de eerste lessen gestart in een
prachtig nieuw pand.

De start van het jaar was tijdens de jaarwisseling redelijk rustig. Los van kleine vreugdevuurtjes waren er wel twee dissonanten, namelijk de autobranden. Oud en nieuw moet een feest zijn voor jong en oud. Wat mij betreft kan dat ook met vuurwerk, zolang dit maar legaal is en verantwoord wordt
gebruikt en afgestoken. Illegaal vuurwerk of excessen, zoals moedwillig in brand steken van auto's, is onacceptabel en verpest de feestelijke sfeer die Oud en nieuw moet hebben.

Vorig jaar hadden we aan het begin van het jaar een behoorlijke piek in het aantal woninginbraken. Samen met de politie is hier veel in geinvesteerd. Vandaag kreeg ik de voorlopige cijfers onder ogen die een daling laten zien ten opzicht van 2013 van 6 procent.

Dames en heren, ik kom tot een afronding. Ik denk dat het wel duidelijk is dat ik trots ben op ons mooie Baarn. Een Baarn waar we als gezin sinds kort ook onze eigen plek hebben en met volle teugen genieten.

Een Baarn waar het met recht Vorstelijk wonen, werken winkelen en recreeren is en wij samen van het komende jaar een succesvol jaar gaan maken.

Samen kunnen we dat in Baarn."

Burgemeester M.A. Roeell

Baarn, 6 januari 2015