Wijzigingen ondersteuning bij het huishouden in 2015: vanaf nu Basis..


home

Met ingang van 1 januari zijn de regels voor de ondersteuning in de huishouding in Hengelo gewijzigd. Aanleiding hiervoor zijn bezuinigingen vanuit het Rijk. Mensen kunnen vanaf nu in aanmerking komen voor een Basispakket. Daarbij maakt de hulp de kamers schoon die dagelijks gebruikt worden.
Als het nodig is kunnen gezinnen met kinderen en terminale pati*nten extra ondersteuning krijgen via een Pluspakket.

Bij nieuwe cli*nten beoordeelt een consulent van de gemeente Hengelo tijdens een huisbezoek of mensen in aanmerking komen voor ondersteuning. Bij het Basispakket gaat het om het schoonhouden van woonkamer, badkamer, keuken, toilet en eigen slaapkamer. Bij het Pluspakket beoordeelt de consulent
welke aanvullende werkzaamheden nodig zijn, die vervolgens per uur worden gendiceerd. Bestaande cli*nten hebben al een huisbezoek gehad, of hebben dat binnenkort.

Individueel zorgplan

De gemeente Hengelo werkt samen met 7 aanbieders. Mensen mogen zelf kiezen uit **n van deze zorgaanbieders. Vervolgens maken de aanbieders samen met de mensen een individueel zorgplan, met daarin de praktische afspraken over de ondersteuning bij de mensen thuis. Op die manier ontstaat er
zoveel mogelijk maatwerk.

Dienstenbonnen voor aanvullende werkzaamheden in en om huis
Wassen, strijken, ramen lappen (binnen en buiten) en bijvoorbeeld iets extra's schoonmaken zijn niet (meer) inbegrepen bij de taken van de hulp bij de huishouding. Veel mensen kunnen dit met hulp van familie of buren prima zelf organiseren. Lukt dat niet? Dan bieden de Dienstenbonnen mogelijk
een uitkomst. Mensen met een Wmo-indicatie kunnen met ingang van februari een Dienstenbon aanvragen. Meer informatie hierover volgt binnenkort op www.hengelo.nl/HH2015 en in het Gemeentenieuws.

Huisbezoeken bij en overgangstermijn voor bestaande cli*nten

Op dit moment krijgen ongeveer 3100 mensen ondersteuning in de huishouding. De afgelopen periode hebben consulenten van de gemeente het overgrote deel van deze mensen bezocht. Volgens planning worden alle huisbezoeken voor 15 januari 2015 afgerond.
Voor de circa 1000 mensen die medio 2014 bezocht zijn en die al een individueel zorgplan met hun aanbieder hebben gemaakt, geldt de nieuwe situatie al met ingang van 1 januari 2015. Zij hebben dus recht op een Basispakket, eventueel aangevuld met een Pluspakket.
Voor de overige mensen geldt een overgangstermijn. Tot 23 februari 2015 houden zij dezelfde ondersteuning als in 2014. Daardoor hebben de zorgaanbieders voldoende tijd om samen met de mensen een individueel zorgplan te maken. De bestaande cli*nten zijn hierover allemaal per brief genformeerd.

Meer informatie

Bekijk de antwoorden op de meest gestelde vragen. Voor meer informatie kunnen mensen contact opnemen met hun zorgaanbieder of het Zorgloket, telefoon (074) 245 9313.