Groen licht voor start nieuwe UM-masteropleidingen in de Sciences

Groen licht voor start nieuwe UM-masteropleidingen in de Sciences

7 januari 2015

De Kennis-As Limburg, waarin UM, provincie Limburg en andere kennisinstellingen investeren in de kenniseconomie, werpt ook op onderwijsgebied haar vruchten af: de minister van OCW heeft toestemming verleend aan de Universiteit Maastricht om in september 2015 te starten met de nieuwe masteropleidingen Biobased Materials en Systeembiologie. Eerder al ontving de UM groen licht om in september 2015 te starten met het University College Venlo, een brede bacheloropleiding toegespitst op het economisch profiel van de regio Venlo (agrofood, logistics en health).

De minister heeft haar toestemming gegeven op basis van een positief advies van de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs. De doelmatigheidscommissie heeft vastgesteld dat de opleidingen tegemoet komen aan een arbeidsmarktbehoefte, een maatschappelijke en een wetenschappelijke behoefte. De laatste formele stap in het accreditatieproces is de zogenaamde `toets nieuwe opleiding' door de Nederland-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) in de komende maanden. Met de nieuwe tweejarige opleidingen wordt ingezet op de ontwikkeling van een breed sciences onderwijsprogramma op masterniveau. Dit bouwt voort op het Maastricht Science Programme, een unieke breed georienteerde natuurwetenschappelijke bacheloropleiding.

Biobased Materials

De opleiding Biobased Materials, die zich zal vestigen in het nieuwe Centre Court op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, richt zich op biotechnische en chemische productietechnieken om biologische bouwstenen tot functionele materialen en producten om te vormen. Op dit moment bestaat nog geen opleiding die hier vanuit alle invalshoeken (chemisch, biologisch en fysisch) aandacht aan besteedt. Naar verwachting zullen vanaf 2015 jaarlijks 25 studenten instromen: afgestudeerden van bacheloropleidingen aan de UM (oa vanuit het Maastricht Science Programme) maar zeker ook afkomstig van buitenlandse bachelors.

Systeembiologie

De masteropleiding Systeembiologie wordt gevestigd op de Brightlands Maastricht Health Campus. Systeembiologie is een nieuw interdisciplinair vakgebied waarbij de traditionele biologie en de life sciences wordt gecombineerd met elementen uit de informatica en wiskunde. In Nederland worden nog geen zelfstandige masters op dit terrein aangeboden. De opleiding draagt bij aan een beter begrip van complexe medische aandoeningen en het ontwikkelen van nieuwe (medische) toepassingen. De instroom wordt geschat op circa 25 studenten per jaar.

Regionale Kennisagenda

Aan de doelmatigheidstoets voor nieuwe opleidingen is onlangs een element toegevoegd: `regionale of grootstedelijke ontwikkeling of kennisagenda's', waarmee meer recht kan worden gedaan aan regionale inspanningen om te komen tot versterking van de kennisinfrastructuur van een regio. De commissie heeft vastgesteld dat de aanvraag voor de opleidingen past in binnen de door de provincie Limburg opgestelde (en door de ministers van OCW en EZ erkende) regionale Kennisagenda, waarin de provincie haar doelstellingen heeft geformuleerd voor de kenniseconomie in onze regio.

Informatie voor studiekiezers is binnenkort op de website van de UM te vinden. De opleidingsinformatie over het University College Venlo is al beschikbaar: www.maastrichtuniversity.nl/web/Schools/UniversityCollegeVenlo/AcademicProgramme.htm