Gilead Sciences kondigt overname aan van Phenex Pharmaceuticals' ontwikkelingsprogramma voor niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) en andere leverziekten

Gilead Sciences kondigt overname aan van Phenex Pharmaceuticals' ontwikkelingsprogramma voor niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) en andere leverziekten

FOSTER CITY, Californie (VS) & LUDWIGSHAFEN, Duitsland & HEIDELBERG, Duitsland - (Business Wire)

Gilead Sciences, Inc. (Nasdaq:GILD) en Phenex Pharmaceuticals AG, een particulier biotechnologiebedrijf, kondigden vandaag aan dat zij een definitieve overeenkomst hebben ondertekend waarin Gilead het Farnesoid X Receptor (FXR)-programma van Phenex verwerft, dat bestaat uit kleine moleculaire FXR-agonisten voor de behandeling van leverziekten waaronder niet-alcoholische steatohepatitis (NASH). Krachtens de bepalingen van de overeenkomst zal Phenex van Gilead een vooruitbetaling ontvangen plus extra betalingen wanneer bepaalde ontwikkelingsmijlpalen behaald worden, met een mogelijke waarde tot $ 470 miljoen.

NASH is een veelvoorkomende, ernstige chronische leveraandoening, gekenmerkt door ontstekingen en overmatige vetophoping in de lever, die kan leiden tot progressieve fibrose, cirrose en leverfalen. NASH treft naar schatting 10 tot 20 procent van de bevolking in de ontwikkelde wereld. Er zijn momenteel geen goedgekeurde therapieen voor de behandeling van NASH. FXR is een nucleaire hormoonreceptor die galzuur, lipide en glucose homeostase reguleert, wat bijdraagt aan het verminderen van leververvetting en -ontsteking en kan helpen bij het voorkomen van leverfibrose.

"Deze overeenkomst is een belangrijke mijlpaal voor ons bedrijf en voor het onderzoek naar leverziekten," zei Dr. Claus Kremoser, CEO van Phenex Pharmaceuticals AG. "Na 15 jaar onderzoek is FXR nu een van de weinige klinisch gevalideerde doelwitten voor NASH en we zijn blij dat Gilead het onderzoek zal voortzetten dat nodig is om het potentieel voor gevorderde leverziekte volledig te realiseren."

"De overname van het FXR-programma van Phenex vormt een belangrijke mogelijkheid voor het versnellen van Gileads inspanningen om nieuwe behandelingsmogelijkheden voor fibrotische leverziekten te ontwikkelen," zei Norbert W. Bischofberger, PhD, Gileads Executive Vice President, Research and Development en Chief Scientific Officer. "We kijken ernaar uit om nauw samen te kunnen werken met het Research & Development-team van Phenex om het FXR-programma zo snel mogelijk in klinische ontwikkeling om te zetten en zo het potentieel te verkennen in gebieden waar daar behoefte aan is."

Over Phenex Pharmaceuticals AG

Phenex is een klein, particulier biotechnologiebedrijf uit Duitsland dat in 2002 is opgericht en gevestigd is in Ludwigshafen, Duitsland met een onderzoekslocatie in Heidelberg. Phenex heeft een lange geschiedenis in het ontdekken van geneesmiddelen voor nucleaire receptoren en heeft zich als een zeer gespecialiseerde leider ontwikkeld op het gebied van moeilijk te bereiken, nieuwe nucleaire receptor doelwitten.

Over Gilead Sciences, Inc.

Gilead Sciences is een biofarmaceutisch bedrijf dat innovatieve therapieen ontdekt, ontwikkelt en op de markt brengt voor medische behoeften waar nog geen oplossingen voor zijn. De missie van het bedrijf is om wereldwijd de zorg te verbeteren voor patienten die aan levensbedreigende ziekten lijden. Gilead heeft bedrijven in meer dan 30 landen wereldwijd en het hoofdkantoor is gevestigd in Foster City, Californie.

Vooruitziende verklaringen van Gilead

Deze persverklaring bevat toekomstgerichte verklaringen, in de zin van de Private Securities Litigation Reform Act van 1995, die onderhevig zijn aan risico's, onzekerheden en andere factoren, met inbegrip van het risico dat Gilead niet in staat zal zijn om enige van de kleine moleculaire FXR-agonisten, verworven van Phenex voor de behandeling van leverziektes, waaronder NASH, te verbeteren. Deze risico's, onzekerheden en andere factoren kunnen ertoe leiden dat de werkelijke resultaten aanzienlijk afwijken van de resultaten zoals die worden genoemd in de toekomstgerichte verklaringen. De lezer wordt gewaarschuwd zich niet te baseren op deze toekomstgerichte verklaringen. Deze en andere risico's staan in detail beschreven in het kwartaalverslag van Gilead op formulier 10-Q voor het kwartaal dat eindigde op 30 september 2014, zoals ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Alle toekomstgerichte verklaringen zijn gebaseerd op informatie waarover Gilead momenteel beschikt en Gilead neemt geen verplichting op zich om dergelijke toekomstgerichte verklaringen te actualiseren.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Gilead Sciences, Inc.

Patrick O'Brien, 650-522-1936 (Investeerders)

Michele Rest, 650-577-6935 (Media)

of

Phenex Pharmaceuticals AG

Dr. Claus Kremoser of

Thomas Hoffmann

+49-6221-65282-0

info@phenex-pharma.com

Zie het origineel.