Mevrouw (Johnny) Burgers-Henze 100 jaar

29 december 2014

Op 27 december 2014 vierde mevrouw Burgers-Henze haar 100 jarige jubileum.

SC-mevr. Burgers-Henze 27-12-14.2

Na de feestelijkheden rond kerst werd op 27 december nog een feestje gevierd. In de middag verzamelden de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van mevrouw Burgers-Henze zich in woonzorgcentrum de Groenhof in de Jordaan. Daar werd het 100 jarig jubileum van (schoon)moeder en oma Burgers-Henze gevierd.

Zoon Hans Burgers geeft een inkijkje in het leven van de jubilaris: "Ons moeder heeft in haar jeugd veel geturnd. Op de Olympische Spelen in 1928 mocht ze op 14 jarige leeftijd meedoen aan een demonstratie op het gras van het Olympisch Stadion. Foto's daarvan zijn te vinden in het Stadsarchief Amsterdam. In de verkeringstijd was mijn moeder naaister in een atelier. Na het huwelijk met ons vader gaf zij turnles en was jurylid tijdens landelijke turnwedstrijden. Ook was zij bestuurslid bij Nederlandse Cultuur Sportbond en lid van de `rooie vrouwen' van de SDAP, later de PvdA. Als kind heb ik ervaren dat zij `een zorgzaam type' was." Lachend: " Zelfs op momenten dat je vindt dat dat niet meer zo hoeft. Bijvoorbeeld als we uit waren geweest en in de nacht thuiskwamen, dan zat ze nog in het donker in de stoel te wachten."

Op een gegeven moment ging het zelfstandig thuis wonen niet meer. Vader en moeder Burgers vertrokken samen naar het A.H. Gerardhuis in Slotermeer. "Daar hebben ze meer dan 20 jaar samen doorgebracht. Het actieve en sociaal bewogen karakter van ons moeder was daar van harte welkom. Ze organiseerde lange tijd de bingo, samen met vader de sjoelclub en was een trouw lid van het Zangkoor "Vrolijk Gestemd". Hij overleed op 25 juli 2001."

Vanwege de sluiting van het A.H. Gerardhuis verhuisde mevrouw Burgers-Henze drie jaar geleden naar de Groenhof. "Met mijn broer en zus proberen we het leven voor ons moeder in woonzorgcentrum De Groenhof zo goed mogelijk te laten verlopen. Ook gaan we nog wel eens op stap. Zoals laatst naar het Concertgebouw in Amsterdam voor een kerstuitvoering van het Groot Amsterdams koor. Het hele concert uitzitten, dat lukt niet meer. Maar voor de tijd dat ze er was heeft ze genoten. Daar doen we het tenslotte voor."

Onder de genodigden was stadsdeelbestuurder Roeland Rengelink die namens het dagelijks bestuur een bloemetje, speldje, feestelijke oorkonde en een cadeau overhandigde.