Crowdfunders krijgen inzicht in financiele prestaties bedrijven

Pijnacker, 12 januari 2015 - Sparkholder en Kapitaal Op Maat gaan samenwerken en introduceren de 'Sparkholder API'. Met deze online tool krijgen investeerders een beter en periodiek inzicht in de bedrijven waarin zij hebben geinvesteerd. Hiermee komt Kapitaal Op Maat tegemoet aan een veel gevraagde wens vanuit de crowdfunders om de performance van het bedrijf beter en frequenter financieel te kunnen monitoren gedurende de looptijd van de lening.

Het snel groeiende crowdfunding platform Kapitaal Op Maat voegt door de samenwerking met Sparkholder een nieuw element toe aan haar dienstverlening die uniek en nieuw voor de branche is. Pim van de Velde, directeur Kapitaal Op Maat: "Er zijn veel overwegingen waarom crowdfunders wel of niet geld uitlenen aan ondernemers. Wij toetsen de plannen vooraf zeer adequaat, maar realiseren ons terdege dat dit een momentopname is. Nu is het mogelijk voor investeerders om de bedrijven op een zeer simpele wijze op 7 financiele criteria te volgen".

Bastiaan Burgwal van de Amsterdamse startup Sparkholder: "Een jaar geleden zijn wij begonnen met het ontwikkelen van dit product. Inmiddels leveren wij onze software aan een aantal grote investeringsfondsen en family offices. Deze partijen krijgen via Sparkholder informatie over de prestaties van de bedrijven waarin zij investeren. Crowdfunding was voor ons een volgende logische stap. Er zit bij crowdfunding een zeer groot verschil tussen wat de investeerder (crowdfunder) weet en wat het bedrijf weet. We begrijpen echter ook dat de gefunde bedrijven niet aan de gehele crowd hun financien willen laten zien, je wilt immers niet dat de concurrent in alle informatie kan snuffelen. Daarom hebben we in samenspraak met Kapitaal Op Maat een 'Sparkholder API' ontwikkeld, waarmee de crowdfunders de ondernemingen financieel kunnen volgen zonder te veel in detail te treden. Dit is een enorme verrijking voor het crowdfunding landschap waar transparante informatie cruciaal is. Deze stap is uniek in de wereld. Hiermee bewijst Nederland weer haar innovatiekracht op financieel gebied."

Pim van de Velde: "Wij gaan met elke ondernemer wiens project op ons platform wordt gepubliceerd in gesprek om de aansluiting met Sparkholder te realiseren. Op dit moment is dit nog geen verplicht onderdeel, maar dat sluiten wij in de toekomst niet uit. Het is belangrijk dat investeerders meer inzicht krijgen hebben hoe het gaat met hun geinvesteerde gelden. De eerste onderneming die met deze unieke tool aan de slag gaat is Flexipol Composites. Dit bedrijf heeft onlangs de benodigde Euro 125.000,- voor de financiering van werkkapitaal via Kapitaal Op Maat opgehaald".

Bastiaan Burgwal en Pim van de Velde zijn erg verheugd met deze samenwerking. Zij verwachten dat naast de voordelen voor de investeerders er ook voordelen zijn voor de ondernemers. Bastiaan Burgwal: "Als ondernemer weet je met deze tool veel sneller op welke financiele elementen je onder de maat scoort. Je kunt dus veel eerder de zaken bijstellen. Temeer de investeerder hetzelfde ziet. Ik verwacht dat de investeerder ook proactief zijn betrokkenheid gaat tonen door bijvoorbeeld de producten of diensten van het bedrijf aan te bevelen aan anderen als het wat minder gaat. De belangen voor de crowdfunders en het bedrijf zijn hetzelfde; wanneer het goed gaat met het bedrijf zijn alle partijen gelukkig en wanneer het wat slechter gaat kan de een de ander helpen."

Pim van de Velde: "Deze mate van inzicht en betrokkenheid sluit ook mooi aan bij het fenomeen crowdfunding. Samen ben je sterker!"

Over Sparkholder

Sparkholder is een Amsterdamse startup die 'real-time' financial analytics van MKB bedrijven levert. Sparkholder gebruikt deze data om ondernemers met investeerders, banken, adviseurs en crowdfunders te verbinden. Sinds de start een jaar geleden levert Sparkholder haar software aan een grote groep investeerders en fondsen. In 2014 heeft Sparkholder de 4e plaats behaald bij de Accenture Innovation Awards uit duizenden genomineerden.

Over Kapitaal Op Maat

Kapitaal Op Maat is opgericht door zeven enthousiaste ondernemers. Die elk hun kennis en ervaring inzetten om van Kapitaal Op Maat het beste, grootste en meest rendabele crowdfinancing platform van Nederland te maken. Zij zijn professionals op het gebied van financien, webdesign & software, marketing, communicatie & social media. Sinds de lancering van Kapitaal Op Maat zijn er 32 crowdfunding projecten van ondernemers gepubliceerd. Inmiddels zijn er 24 projecten succesvol gefinancierd voor een totaalbedrag van Euro 1.738.500,-. Een slagingspercentage van ruim 80%. Meer en meer ondernemers ontdekken de mogelijkheden van een financiering via crowdfunding. Terwijl investeerders profiteren van aantrekkelijke rendementen.