Praktijkrichtlijn voor aansluiten PV-systemen

UNETO-VNI vindt het belangrijk dat installaties voor zonnestroom goed worden geinstalleerd en heeft daarom een belangrijke bijdrage geleverd aan de NEN-praktijkrichtlijn 5310.

De populariteit van photovoltaische (PV) systemen neemt snel toe, mede dankzij een snelle daling van de kostprijs van zonnepanelen en een sterke verbetering van de systeemrendementen. UNETO-VNI vindt het belangrijk dat installaties voor zonnestroom goed worden geinstalleerd en heeft daarom een belangrijke bijdrage geleverd aan de NEN-praktijkrichtlijn 5310, blad 65 `Aansluiten van PV-systemen' die onlangs is gepubliceerd.

Voor het aansluiten van een PV-systeem op een elektrotechnische installatie is basiskennis nodig van PV-systemen en het aansluiten daarvan op de elektrotechnische installatie. Na het aansluiten moet de het complete systeem, dus met inbegrip van de PV-systemen, voldoen aan NEN 1010. Bovendien moet de installatie een zo hoog mogelijk rendement opleveren.

Inhoud

De praktijkrichtlijn 5310 gaat onder andere in op eigenschappen en risico's van PV-systemen, de diverse PV-systemen en verschillende omvormers en AC- en DC-spanning. Ook aspecten als brandveiligheid, aarding, beperking van schade door blikseminslag en oplevering en beproeving worden in de richtlijn van NEN behandeld. De richtlijn beperkt zich tot PV-systemen met een uitgangsvermogen tot 5 kVA die zijn gekoppeld aan het laagspanningsnet en zonder lokale opslag van energie.

Bestellen

De NPR 5310 waaronder dit blad 65 valt kost 293 euro en is te bestellen bij NEN-Uitgeverij (klantenservice@nen.nl). De praktijkrichtlijn wordt vrijwel jaarlijks aangepast of aangevuld. Daarom is een abonnement aan te bevelen.