Onrust bij brandweer Enkhuizen 12 januari 2015

12 januari 2015

Burgemeester Jan Baas van Enkhuizen heeft onlangs een lid van het brandweerkorps ontslagen. Twee andere korpsleden zijn vrijwillig opgestapt. De aanleiding voor het ontslag is intimiderend en vernederend gedrag tijdens trainingsdagen in een oefencentrum in het Drentse Wijster. Het gedrag was seksueel getint en gericht op een van de collega brandweermensen.

Voor burgemeester Jan Baas en regionaal commandant Steven van de Looij is dergelijk gedrag volstrekt onaanvaardbaar. Dat is dan ook de reden van deze maatregel. Voor de brandweerman die is belaagd is professionele hulp geregeld. Omwille van de privacy van de betrokkene gaat zowel de veiligheidsregio als de gemeente niet verder in op dit incident.

De kwestie heeft tot beroering geleid binnen het korps. Inmiddels hebben een aantal gesprekken plaatsgevonden vanuit het management van de veiligheidsregio en de burgemeester met het korps. Hierin is de wederzijdse vertrouwensrelatie het hoofdonderwerp geweest. Alle betrokkenen (korps, ploegchefs, veiligheidsregio en gemeentebestuur) zijn van mening dat er een oplossing moet komen. De komende periode worden met alle individuele korpsleden gesprekken gevoerd om tot deze oplossingsrichtingen en een verbetering van het wederzijds vertrouwen te komen.

De veiligheid van de stad is niet in het geding, de inzet van het korps is gegarandeerd.