Besparing waterverbruik in Egyptische groenteteelt


Gepubliceerd op
12 januari 2015

Door
Wageningen UR Glastuinbouw

Egypte is een belangrijker exporteur van groenten (o.a. boontjes) naar Europa en het Midden-Oosten. De intensieve verbouw van tomaten en paprika vindt plaats in plastic kassen. Problemen met bodemziekten, het waterverbruik en de uitstoot van meststoffen nemen hierbij toe. De Nederlandse en
Egyptische overheid stimuleren Egyptische bedrijven onderzoek te doen naar biologische bestrijding en besparing van water en meststoffen.

Controleer uw cookie-instellingen

Wageningen UR Glastuinbouw is met het Nederlandse bedrijfsleven betrokken bij het verruimen van de importmogelijkheden van biologische bestrijders (Koppert) en bij de automatisering van de watergift (Hortimax).

Met Hortimax zijn we bezig met proeven om het waterverbruik op Egyptische bedrijven terug te dringen. Daarbij bleken al snel twee belangrijke randvoorwaarden te bestaan.

De eerste is dat in Egypte grote fluctuaties in het zoutgehalte van geleverd water voorkomen. Een watervoorraad moet daarom altijd in twee delen zijn opgebouwd zodat 'verkeerd' geleverd water niet bij het water voor de teelt komt.

Onderzoek op Egyptische bedrijven Onderzoek op Egyptische bedrijven Daarnaast blijkt het oogstniveau in Egypte net te laag om investeringen in een drainwateropvang en recirculatiesysteem rendabel te maken. Om het gebruik van water en meststoffen ingrijpend efficienter te maken is recirculatie
de meest effectieve aanpak. Alleen al daarom is het de moeite het opbrengstniveau te verhogen. Om dat te bereiken is een reeks van maatregelen opgesteld, waarbij elke maatregel genoeg opbrengt om de daaropvolgende maatregel te betalen. Hierbij worden technische hulpmiddelen als schermen en
bodemmeters geintroduceerd. Egyptische telers leren om informatie te verzamelen en te interpreteren, zodat ze de nieuwe hulpmiddelen goed aansturen.

* ir. C (Chris) Blok
Contactpersoon ir. C (Chris) Blok
Contactformulier

Wageningen UR Glastuinbouw

Wageningen UR Glastuinbouw is het Nederlandse onderzoekinstituut voor de glastuinbouw

* Omgaan met minder stabiele materialen in substraat Omgaan met minder stabiele materialen in substraat
* Eerste werkende paprika-oogstrobot Eerste werkende paprika-oogstrobot
* Oliebollenactie Wageningen UR Glastuinbouw 2014 Oliebollenactie Wageningen UR Glastuinbouw 2014

Meer nieuws



* Wageningen UR Glastuinbouw, Internationaal