Oskam: Kamervragen over diefstal kentekenplaat

13/01/2015

Oskam: Kamervragen over diefstal kentekenplaat

Waarom heeft minister Opstelten de adviezen uit een rapport over kentekenfraude niet opgevolgd? Met die vraag confronteerde CDA woordvoerder Peter Oskam de minister tijdens het wekelijkse vragenuurtje. Op grote schaal breken criminelen in bij autobedrijven en stelen kentekens en persen. Vervolgens plaatsen zij die valse kentekens op auto's waar ze overtredingen mee begaan. Ook maakt dit het moeilijk criminelen op te sporen omdat ze onder het kenteken van iemand anders rijden. Criminelen ontspringen zo de dans en onschuldige burgers kunnen als verdachten worden aangemerkt of worden slachtoffer van hoge boetes. Oskam: "Die boetes moeten allemaal apart worden aangevochten bij de rechter, een drama voor de personen die dit betreft. RTL Nieuws heeft een belangrijk politierapport uit 2013 boven tafel gekregen waaruit blijkt dat de laatste tien jaar op grote schaal kentekenfraude heeft plaatsgevonden. Het zou dan ook logisch zijn geweest als de minister de adviezen uit het betreffende rapport had opgevolgd."

Opstelten vindt de kwestie `ernstig' en hij komt in maart met een brief erover. Toen in mei 2013 het rapport over de vervalsingen verscheen, vond Opstelten het niet nodig dat met de Kamer te delen. Toen het door een WOB-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) van RTL Nieuws toch vrijkwam, bleken hele stukken onleesbaar te zijn gemaakt. Oskam vond het `buitengewoon vreemd' dat zoveel tekst is zwart gemaakt, omdat de tekst geen geheime informatie of namen bevatte. Het betrof hier stukken tekst met meningen van ambtenaren, gaf Opstelten als verklaring. Het CDA wil echter nadere uitleg en heeft gevraagd om nadere toelichting per brief.

Volgens Opstelten wordt er inmiddels wel gesproken over een chip als middel tegen diefstal van je kentekenplaat. Maar zo'n chip is duur, en heeft ook allerlei nadelen. Ook moet er op Europees niveau naar worden gekeken.