Minister Kamp blijft herhalen "Ik voer het energieakkoord uit!"

Minister Kamp blijft herhalen "Ik voer het energieakkoord uit!"

16 januari 2015

Tijdens marathondebat over het Energieakkoord van afgelopen dinsdag hield minister Kamp moeiteloos stand. "Ik voer het energieakkoord uit!" was de kern van Kamps betoog. Stientje van Veldhoven (D66) wees minister Kamp erop dat hij woorden in elke tweede zin herhaalde. Kamp wil niet toren aan het akkoord omdat het een complex bouwwerk is, en dat als je aan een steen gaat morrelen het geheel vertraging oploopt of instort.

Een belangrijk deel van het debat richtte zich op de duurzaamheidscriteria voor het meestoken van biomassa in kolencentrales, een vuurtje dat die ochtend was aangestoken door een veelbesproken rapport van de KNAW (academie van wetenschappers). Ondanks dat er lang over werd gepraat was de uitkomst van het debat: we gaan gewoon door op de ingeslagen weg.

Windenergie

De ontwikkelingen in Fryslan, waar Provinciale Staten een motie indiende die vraagt om de opstelling van windmolens op de Afsluitdijk, waren de kern van het gesprek over windenergie op land. Vooral Kamerleden Agnes Mulder (CDA) en Jan Vos (PvdA) vroegen aandacht voor de Friese situatie. Mulder ging het verst door de minister onverkort te vragen om de motie van de Friese provinciale staten uit te voeren. Jan Vos hield het bij een inspanningsverplichting om zoveel mogelijk te doen. Minister Kamp benadrukte dat hij de Rijkscooerdinatieregeling zorgvuldig heeft uitgevoerd en ook zorgvuldig wil afronden. De minister raadde de motie van mevrouw Mulder af omdat nieuw onderzoek leidt tot veel vertraging en zo de doelen voor 2020 niet worden gehaald. Hij vroeg de heer Vos om zijn motie aan te houden. Hij gaf aan nu het lopend onderzoek af te wachten en neemt in zijn afweging ook de punten mee die Fryslan aandraagt. De motie van de heer Vos zou dit proces kunnen verstoren.