Startschot Beleef de Linies

17 januari: feestelijke bijeenkomst

Doesburg werkt aan het beter beleefbaar maken van De Linies, de vestigingswerken van de stad. Een feestelijke startbijeenkomst is er op zaterdag 17 januari vanaf 12:00 uur. Het ondertekenen van een intentieovereenkomst tussen de gemeente en Staatsbosbeheer is de officiele start van het project. Een heus startschot wordt gegeven door de Gilden van Huissen. Ook zijn er vele andere activiteiten waarnaar u kunt kijken of aan deelnemen.

Hiermee start ook de uitvoering van het project, een groep van vrijwilligers begint meteen met snoeiwerkzaamheden, onder begeleiding van Staatbosbeheer. Voor bezoekers is het mogelijk om onder begeleiding van een gids een wandeling te maken door de Hoge Linie en om een broodje te bakken boven een vuurtje bij Scouting Doesburg. Ook kan soep gegeten worden bij de tent van de ondernemers die het terrein is op een leuke middeleeuwse wijze hebben aangekleed. Dit alles speelt zich af nabij het clubgebouw van de scouting Isala en de Imkervereniging aan de Panovenweg. U bent van harte welkom vanaf 12:00 uur!

Geheime schat van Doesburg

Doesburg heeft een geheime schat: de Hoge en Lage Linie. Schitterende vestingwerken, rond het jaar 1700 ontworpen door militair en vestingbouwer Menno van Coehoorn in opdracht van koning-stadhouder Willem III. Ze behoren tot de mooiste voorbeelden van verdedigingswerken volgens het zogenoemde Nieuw-Nederlands stelsel. Kenmerkend daarvoor is de doorlopende zigzaglijn in de vestingwerken. De hoge natuurwaarden, in combinatie met de grote cultuurhistorische waarden, maken deze Linies volstrekt uniek.

Door verkeersdoorbraken, spontane ontwikkeling in de natuur en verschillende vormen van beheer is aan die karakteristiek afbreuk gedaan. Wethouder Ellen Mulder is trots op De Linies; `De Hoge en Lage Linie worden weer opgeknapt en zichtbaarder gemaakt. Daardoor kan de geschiedenis van Doesburg beter vertelt en genoten worden. Dat is hartstikke mooi en ook belangrijk voor Doesburg. Het behoud en herstel van de cultuurhistorie gaat samen met behoud en ontwikkeling van de natuurwaarden, stimuleren van recreatie en toerisme en het bevorderen van de lokale economie'.