het Friesland van Ids Wiersma te zien in Fries Museum

persbericht

leeuwarden, 14 januari 2015

het friesland van ids wiersma te zien in fries museum

Ruim 350 werken van landschap- en portretschilder Ids Wiersma zijn vanaf 17 januari te zien in de tentoonstellingsserie Topografische Atlas van het Fries Museum. In de gelijknamige collectie bewaart het museum tienduizenden prenten, tekeningen en foto’s. Ze tonen de vele gedaanten die Friesland door de eeuwen heen heeft gehad. Het Fries Museum laat steeds een wisselende selectie uit deze collectie zien. Het werk van Ids Wiersma is te bezichtigen tot en met 10 mei 2015.

verdwijnend friesland

Ids Wiersma (Brantgum, 21 juni 1878 - Dokkum, 24 augustus 1965) tekende een verdwijnend Friesland. Dat deed hij met een vaardige hand en een scherpe blik. Hij had oog voor de avondzon op de zeiltjes op het kleine meer en voor de verroeste ploeg naast de mesthoop. Niets lijkt aan zijn potlood te ontsnappen.

rooskleurig

Sporen van de moderne tijd laat Wiersma achterwege. Ook de minder aangename aspecten laat hij weg, zodat er een rooskleuriger beeld ontstaat. Turfketen en plaggenhutten zijn geen prettige plekken om te wonen, maar in de zachte aquarelkleuren van Ids zien ze er uit als romantische, knusse huisjes. Maar zijn bedoelingen waren goed. Als tekenaar wilde hij niet alleen het oude vastleggen voordat het verdween. Hij tekende het platteland ook zoals hij het zich het liefst wilde herinneren.

productief

Wiersma doorkruist Friesland, maar werkt ook enkele jaren als tekenaar voor de topografische atlas van Amsterdam. Hij maakt buitengewoon veel werk, genoeg voor volle laden in zowel Museum Dr888, het Fries Museum, het Fries Landbouwmuseum en het Gemeente Archief van Amsterdam. Veel van zijn werk komt voort uit opdrachten, zoals de opdracht om het oude zuivelbedrijf in beeld te brengen of illustraties te maken bij boeken als Rimen en Teltsjes van de gebroeders Halbertsma. Deze tentoonstelling werd mogelijk gemaakt met steun van Stichting Ritske Boelema Gasthuis. Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.