Chimpansee Linda voor het eerst naar buiten na 30 jaar

Persbericht van Stichting AAP

Chimpansee Linda voor het eerst naar buiten.

Na 30 jaar eenzame opsluiting eindelijk frisse lucht.

16 januari 2015 Almere - Een grote stap voor chimpansee Linda, na dertig jaar eenzame opsluiting is Linda vandaag voor het eerst naar buiten gegaan bij Stichting AAP. Voor Linda een heel speciaal moment, ze bracht al die jaren door in een kaal schuurtje in Spanje, helemaal alleen. Alleen als haar eten gebracht werd, had ze even contact met de buitenwereld. Maar er was niemand om te vlooien of om mee te spelen, iets wat voor sociale en intelligente dieren als chimpansees juist essentieel is.

Vandaag ging eindelijk het luik naar Linda's buitenverblijf open. In eerste instantie durfde ze niet naar buiten, de geluiden van andere chimpansees maakten haar bovendien nog nerveuzer. Met oorverdovende kreten maakte ze duidelijk dat ze niet van plan was naar buiten te gaan. Een paar uur later overwon haar nieuwsgierigheid het toch van de angst en stapte ze, na eerst haar hoofd onderzoekend door het luik te hebben gestoken, dapper naar buiten.

David van Gennep, directeur Stichting AAP: "Wij zijn trots en blij dat het gelukt is! Voor Linda is het enorm eng om na 30 jaar opsluiting ineens naar buiten te kunnen. Ze kent de geluiden van vliegtuigen, mensen en andere chimpansees niet. Ze is nog wel wat angstig, maar dat heeft tijd nodig. Voor Linda is dit al een grote stap. Wij gaan nu met haar aan de volgende stappen werken."

Linda is afgelopen september vanuit het Spaanse Lanzarote aangekomen bij AAP. Ze werd als baby weggerukt bij haar moeder, ging gedwongen met toeristen op de foto en werd daarna opgesloten in een schuurtje. Toen de zaak eindelijk aan het licht kwam is door de autoriteiten alles in het werk gesteld om Linda daar zo snel mogelijk weg te halen. Ze is echter besmet met het hepatitis B-virus, waardoor dit de nodige voeten in de aarde had. AAP is een van de weinige dierenopvangcentra in Europa waar chimpansees met dit virus terecht kunnen. Linda is in quarantaine gegaan toen ze aankwam bij AAP. Dit gebeurt met alle dieren die bij AAP binnenkomen. Hier worden ze gecontroleerd op ziektes. Linda heeft ruim 3 maanden in quarantaine gezeten en blijkt verder geen andere ziektes te hebben dan Hepatitis B. Dit was de reden dat ze vandaag voor het eerst naar buiten mocht.

Nu Linda eindelijk een frisse neus kan halen, begint de rest van haar herstel. Dit betekent dat AAP haar voorzichtig laat kennismaken met andere soortgenoten. Door haar lange opsluiting is ze totaal niet gewend om met andere chimpansees samen te leven. Linda is waarschijnlijk niet op de hoogte van de juiste sociale vaardigheden, dus die zal ze nog onder de knie moeten krijgen met hulp van haar soortgenoten. Het uiteindelijke doel is om Linda straks weer chimpansee te laten zijn. Ze heeft nog een lange weg te gaan, maar ook chimpansees zijn nooit te oud om te leren! Zo kan ze na dertig jaar alsnog gaan genieten van een mooie, oude dag.