Nederlandse F-35's in Californie

Nieuwsbericht | 17-01-2015 | 20:57 - Twee F-35's van de Koninklijke Luchtmacht zijn vrijdag van Eglin Air Force Base in Florida naar Edwards Air Force Base in Californie gevlogen. De Joint Strike Fighters gaan in `the golden state' deelnemen aan de operationele test- en evaluatiefase.

[Foto: De F-35's zijn aangekomen op Edwards Air Force Base in Californie]

Na een circa vijf uur durende vlucht kwamen de gevechtstoestellen veilig aan in Californie. Hier neemt het 323 squadron deel aan de uitvoering van de operationele test- en evaluatiefase van de F-35. Niet alleen worden de operationele capaciteiten van het F-35 wapensysteem gevalideerd, ook wordt de Koninklijke Luchtmacht voorbereid 'op het opereren met een zeer veelzijdig vijfde generatie jachtvliegtuig', aldus 323 Detachement-commandant kolonel Bert de Smit.

Een belangrijk onderdeel van deze fase is de inzet in een conflictfase. Kolonel de Smit: "Aspecten als zelfverdediging en het uitschakelen van zowel lucht- als gronddoelen worden geevalueerd. De inzet van het toestel zelf, het inrichten van een logistieke organisatie en ondersteunende ICT systemen en het vaststellen van onderhoudsprocedures komen aan bod."

[Foto: Op Edwards Air Force Base gaan de gevechtstoestellen de operationele testfase in]

37

Het is de bedoeling dat de eerste F-35's vanaf 2019 naar Nederland komen. Defensie schaft er tenminste 37 aan. Inmiddels zijn circa twintig technici, vier vliegers en circa tien medewerkers in een ondersteunende rol opgeleid om met de F-35 te werken. Kolonel de Smit is dusver tevreden: "Hoe meer ervaring we opdoen met het toestel, hoe duidelijker het wordt dat dit veelzijdige jachtvliegtuig het juiste antwoord is op de uitdagingen van de toekomst."