Baanwielrenners pakken medailles tijdens wereldbeker

KNWU

Baanwielrenners pakken medailles tijdens wereldbeker

PERSBERICHT

Nieuwegein, 18 januari 2015 – Bij de wereldbeker baanwielrennen in de Colombiaanse stad Cali heeft Elis Ligtlee zaterdag goud en zilver behaald. Ook was er een zilveren medaille voor de mannen op het onderdeel teamsprint.

De 20-jarige Ligtlee noteerde tijdens de kwalificaties op het onderdeel sprint de snelste tijd over 200 meter (10.805). Deze tijd was tevens goed voor een nieuw baanrecord. In de eerste ronde nam ze het op tegen de Amerikaanse Melissa Erickson. Zonder moeite plaatste ze zich voor de tweede ronde tegen de Australische Caitlin Ward. Ook hier had Ligtlee weinig moeite mee. In de kwartfinale had ze een geduchte concurrent in de Cubaanse Lisandra Guerra Rodriquez. In november was de Cubaanse nog te sterk voor Ligtlee, maar ditmaal wist ze overtuigend de winst te pakken. Ook in de halve finale had ze geen partij aan de Hongkongse Wai Sze Lee. In de finale stond de Eerbeekse tegenover tweevoudig winnares van Olympische brons Guo Shuang uit China. In twee races werd duidelijk dat momenteel niemand is opgewassen tegen Ligtlee.

Shanne Braspennincx kwam niet verder dan de eerste ronde, waarin ze verloor van de Azerbeidzjaanse Olga Ismayilova.

Door de winst in de laatste wereldbeker van het seizoen en een vierde (Guadalajara) en tweede (Londen) plek eerder in het seizoen greep Ligtlee ook de eindoverwinning op de wereldbeker. Braspennincx eindigde als 33e met 27 punten.

Tweemaal zilver op teamsprint

Ook op het onderdeel teamsprint deed Ligtlee mee om de medailles. Samen met Shanne Braspennincx noteerde ze tijdens de finale de tweede tijd 33,586. De snelste tijd werd verreden door het Russische duo Shmeleva en Gnidenko (32,982). Het brons ging naar de Spaanse Calvo Barbero en Casas Roige (33,356).

Ook voor de mannen was er een zilveren medaille op het onderdeel teamsprint. Na drie rondes klokten Jeffrey Hoogland, Matthijs Büchli en Hugo Haak 43,816. Het goud ging naar Frankrijk (43,634) en het brons naar Polen (43,907).

Ook in het eindklassement eindigden, zowel de Nederlandse dames als de Nederlandse heren als tweede.

Omnium

Op het onderdeel omnium werd de scratch, individuele achtervolging en afvalkoers gereden. Voor Nederland kwam Tim Veldt in actie bij de heren. Op de scratch eindigde Veldt door een sterke eindsprint als vierde. Op de individuele achtervolging zette de baanwielrenner de snelste tijd neer (4.25,233). Tijdens de afvalkoers eindigde Veldt als zestiende. In het tussenklassement staat Veldt op een vierde plek (84 punten). De Duitser Maximillian Beyer gaat aan de leiding met 116 punten.

Bij de dames verscheen Kirsten Wild namens Nederland aan de start. De onderdelen scratch en individuele achtervolging won ze met veel overtuiging. In de afvalkoers eindigde ze als tweede. Met 118 punten gaat ze fier aan de leiding. Ze heeft hiermee 20 punten voorsprong op de nummer twee Simona Frapporti uit Italië (98 punten) en 22 punten op de Duitse Anna Knauer (96 punten).

Zondag komen de dames en heren nog in actie op de onderdelen tijdrit, vliegende ronde en puntenkoers.

Keirin

Matthijs Büchli nam deel aan het onderdeel keirin. In zijn heat kwam hij als derde over de finish. Dit was onvoldoende om door te gaan naar de volgende ronde.

Ploegenachtervolging

Vrijdag vonden de kwalificaties plaats voor de ploegenachtervolging. Dion Beukeboom, Roy Pieters, Tim Veldt en Joost van der Burg reden voor de eerste keer met elkaar samen. Met 4.07,850 noteerden zij de negende tijd. Dit was helaas net niet genoeg om door te gaan naar de volgende ronde.