Wetenschapslezingen in het Museon

Persbericht van Museon

Elke eerste en derde zondag van de maand is het mogelijk een wetenschapslezing bij te wonen in het Haagse Museon. De reeks is onderverdeeld in verschillende thema's. Enerzijds belichten specialisten de wereld van nu en morgen (iedere eerste zondag van de maand). Anderzijds geven zij klassieke natuurwetenschappelijke lezingen (elke derde zondag van de maand). De bijeenkomsten vinden plaats tussen 14.00 en 16.00 uur. Toegang is gratis op vertoon van het Museon entreebewijs.

Programma

18 januari

Rosetta door mission manager dr. Fred Jansen: Beschrijving van een wetenschappelijk avontuur bij en op een komeet. Wat zijn de wetenschappelijke doelstellingen van het project? Hoe reis je naar en bij een komeet? Wat zijn de eerste wetenschappelijke resultaten? En wat kunnen we in de toekomst nog verwachten?

1 februari

Smeltend ijs, Stijgende zeespiegel door glacioloog (bekend als weerman bij het NOS-journaal) dr. Peter Kuipers Munneke. Over de smeltende ijskappen en de stijgende zeespiegel: een van de grootste uitdagingen waar Nederland Waterland ooit voor heeft gestaan.

15 februari

Beven en Schudden! door geoloog dr. Bernd Andeweg. De bezoeker krijgt informatie over het fenomeen aardbevingen. Hij gaat onder andere in op seismische golven, plaattektoniek en gaswinning. Wat maken aardbevingen ons duidelijk over wat er onder onze voeten gebeurt?

1 maart

De Nederlandse economie: Nu en Straks - Dr. Mathijs Bouman, econoom en journalist geeft een lezing over het herstel van de Nederlandse economie. Mathijs Bouman zal tijdens deze lezing onder andere ingaan op de invloed van technologische veranderingen op de economie.

15 maart

Het einde van het Krijt en de dinosauriers: Meteorietinslag, Supervulkanisme of beide?

Paleontoloog prof. dr. Jan Smit vertelt over de oorzaak van het einde van het Krijt en het uitsterven van de dinosauriers. Was het de meteorietinslag op Yucatan of is het te wijten aan de vulkaanuitbarstingen van de Deccan traps? Of is er misschien een verband tussen de twee?

Een bezoek aan de tentoonstelling Dino Jaws, eten of gegeten worden? na afloop van de lezing wordt aanbevolen!

Meer informatie over deze en andere lezingen in het Museon is te vinden op www.museonlezingen.nl

Museon, museum voor cultuur en wetenschap

Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Bezoekersinformatie

Openingstijden:

dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle regio's.

Museon

Stadhouderslaan 37

2517 HV Den Haag

tel. 070 - 33 81 338

info@museon.nl

- Einde persbericht -