Preventieactie fietsendiefstal NS Station Heeze


(19-01-2015)
fietsen station

Fietsendiefstal komt overal voor, ook in de gemeente Heeze-Leende. Helaas vaker dan we denken. In onze gemeente worden elk jaar rond de 100 fietsen gestolen. Met name het NS station en het winkelgebied rondom de Albert Heijn in Heeze zijn daarbij de hotspots.

De politie hield daarom, in samenwerking met de gemeente Heeze-Leende, op woensdagmorgen 7 januari 2015 van 9.00 uur tot 12.30 uur op het NS Station in Heeze een preventieactie om het aantal fietsendiefstallen terug te dringen. Er werden onder andere folders uitgereikt waarin tips staan om de
kans op diefstal te verkleinen en wat te doen als een fiets toch is gestolen. Ook werd gevraagd om bij toekomstige verdachte situaties alert te zijn en direct contact met de politie op te nemen.
De laatste tijd is de politie met gerichte controles bezig en ze zal dat ook de komende periode blijven doen. Ook de gemeentelijke Bijzondere Opsporingsambtenaren nemen het NS Station voortaan standaard in hun ronde mee.

Hoe voorkomt u dat u fiets wordt gestolen?

Hieronder vindt u nog een aantal tips om fietsendiefstal te voorkomen.
- Noteer zoveel mogelijk kenmerken van uw fiets op een fietsregistratiekaart.
- Laat uw postcode en huisnummer in het frame van uw fiets graveren. Zet uw fiets altijd op slot!
- Laat een diefstalpreventiechip op of aan de fiets aanbrengen. Dit is een klein staafje of rondje met gegevens. De chip is uit te lezen met een uitleesapparaat. Het is niet mogelijk een fiets te laten volgen via een satelliet.
- Maak gebruik van een stalling.
- Laat uw fiets 's avonds of 's nachts niet op een onverlichte plek staan.
- Laat geen waardevolle spullen achter in fietstassen.

Hoe beveiligt u uw fiets?

- De ideale situatie is om zowel het frame als de beide wielen vast te maken. Als u alleen uw wielen vastmaakt, kunnen ze nog steeds uw fiets opladen of met de fiets zonder wiel gaan lopen. Stalt u uw fiets voor langere tijd? Maak dan ten minste het frame vast.
- Maak uw fiets met het frame vast aan een vast voorwerp dat dieven niet kunnen verplaatsen. Bijvoorbeeld aan een paal.
- Gebruik goede sloten en eventueel zelfs twee (verschillende) sloten.
- Gebruikt u een ketting- of kabelslot? Bevestig het dan hoog en los. Hoog van de grond bemoeilijkt het gebruik van een betonschaar en doorzagen is moeilijker wanneer het slot los hangt. Wanneer een kettingslot tegen de grond hangt, kan de grond worden gebruikt bij het breken van een slot.