Drukkere spits verwacht door mist


19 januari 2015, 16:32
Vooral het verkeer rond Amsterdam krijgt te maken met een moeizame avondspits door het mistige weer. De spitsstroken op de A1, de A7 en de A9 zijn afgesloten. Daardoor vormen zich nu in rap tempo lange files.

Volgens het KNMI is de kans zeer klein dat de mist deze avondspits nog oplost. Dit betekent dat de spitsstroken de hele spits dicht zullen blijven. Inmiddels vormen zich op de A1, A7 en A9 files. Vooral de files op de A1 en A9 springen eruit. Op de A1 staat richting Amersfoort voor Muiden-Oost
7 kilometer verkeer stil. Op de A9 richting Alkmaar is de file al opgelopen tot 8 kilometer.

Regio Rotterdam

Hoewel het zicht bij Rotterdam iets beter is, is er ook daar sprake van mist. De spitsstrook op de A13 vanuit Rotterdam richting Den Haag is dicht tussen Berkel en Rodenrijs en Delft. Vooralsnog levert dit nog geen file op, maar de verwachting is dat zich ook hier file zal vormen.

Als de mist te dicht is blijven spitsstroken altijd afgesloten. De verkeerscentrale kan dan de spitsstrook niet met camera's in de gaten houden. In het geval van bijvoorbeeld een auto met pech moet de verkeerscentrale tijdig in kunnen grijpen door een rood kruis te plaatsen. De spitsstrook
moet dan als vluchtstrook fungeren. Omdat dit nu niet kan en de veiligheid dus niet gegarandeerd kan worden blijven alle spitsstroken dicht.
Foto: (c) VID