Koninklijke onderscheiding voor Martin Beekman

Gepubliceerd op maandag 19 januari 2015 09:40

1Burgemeester John Berends had niet een maar twee toespraken gemaakt voor vertrekkend postcommandant Ugchelen, Martin Beekman. Tijdens de korpsavond van Apeldoorn werd Martin uitgebreid in de bloemetjes gezet. Meteen na de bijdrage in verband met zijn vertrek bij de brandweer ging Berends door met de andere speech. "Martin, wil je nog even blijven staan. Vanavond is nog specialer dan alle andere korpsavonden. Mijn verhaal wordt iets feitelijker."

In zijn bijdrage refereerde Berends aan alle bijzondere bijdragen tijdens de brandweercarriere van Martin. "Naast de functies van manschap, chauffeur en bevelvoerder was je van 1998 tot 2010 secretaris van het korps Ugchelen. Sinds 2010 ben je postcommandant van het Vrijwillige Brandweerkorps Ugchelen. Tot 1 januari van dit jaar, want sinds twee weken ben je met FLO. Jij hebt je diverse malen verdienstelijk gemaakt als lid van de feestcommissie, die onder andere de jaarlijkse gezinsdag en het uitje organiseert. Jouw beroepsmatige vakkennis en kunde met betrekking tot groot materieel heb je bij de brandweer onder andere ingebracht als instructeur tijdens praktijktrainingen voor terreinrijden voor chauffeurs. En in diverse werkgroepen van Brandweer Apeldoorn voor de aanschaf van nieuw materieel."

Maar niet alleen bij de brandweer was de jubilaris actief. In zijn woonplaats Ugchelen vervulde hij diverse andere belangrijke functies in het sociale leven. Onder andere bij de diverse activiteiten in het dorps. "Door jouw goede contacten met andere verenigingen in Ugchelen heb je bijzonder veel weten te realiseren voor de Ugchelse gemeenschap. Je was onder andere mede-drijfveer bij de 6-kampen, motorcrossevenementen, het biervatrollen, de Ugchelse wielerronde, braderieen, optochten en kinderspelen rondom Koninginnedag, open dagen van Staatsbosbeheer en de Zomerfeesten in Ugchelen. Een hele lijst. Zoals ik al zei: de kroon op jouw brandweerloopbaan is de verbouwing en uitbreiding van de kazerne, ofwel het "Spuithuis" in 2013."

En toen kwam het hoge woord eruit. "Jouw bijzondere verdiensten en langdurige inzet binnen de vrijwillige brandweer Apeldoorn zijn niet onopgemerkt gebleven", zo sprak Berends de woorden. "Tot mijn grote genoegen kan ik je meedelen dat het Zijne Majesteit de Koning bij Koninklijk Besluit van 10 november 2014 heeft behaagd je te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Je wordt gekwalificeerd als `iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd'. Graag wil ik je de versierselen opspelden.