Zorgen over aanhoudende fusiegolf ziekenhuizen


Patientenfederatie NPCF maakt zich zorgen over de aanhoudende fusiegolf van Nederlandse ziekenhuizen. Van de 162 ziekenhuisorganisaties die er in 1985 waren, zijn er eind 2015 nog maar 89 over. Fuseren mag niet zomaar. Fusies moeten worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt
(ACM) die vanuit het belang van (toekomstige) gebruikers toetst of fusies toelaatbaar zijn.

Volgens Patientenfederatie NPCF zijn die fusies niet altijd in het belang van de patient. Omdat er minder concurrentie is tussen ziekenhuizen hebben patienten minder te kiezen, zonder dat vast staat dat de patient kan rekenen op betere zorg of beter betaalbare zorg.

Woensdag 21 januari 2015 dient voor de sector bestuursrecht van de rechtbank Rotterdam een zaak van Patientenfederatie NPCF tegen de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Inzet van het geschil is de goedkeuring die de ACM heeft gegeven aan de fusie van twee Brabantse ziekenhuizen.
WeerstandFusies
Die ziekenhuizen St. Franciscus in Roosendaal en Lievensberg in Bergen op Zoom zijn op 31 december opgegaan in het nieuwe Bravis ziekenhuis. Volgens Patientenfederatie NPCF heeft de ACM die fusie goedgekeurd zonder voldoende te toetsen wat de gevolgen zijn voor de patienten. De ACM heeft haar
oor te zeer te luisteren gelegd bij de twee dominante zorgverzekeraars in de regio. Patientenfederatie NPCF besloot daarom in mei 2013 zich tegen deze fusie te verzetten.

Waarom fuseren ziekenhuizen?
Waarom fuseren ziekenhuizen? Met een grote organisatie kunnen ze beter onderhandelen met zorgverzekeraars en zouden ze efficienter kunnen werken. Ook zouden sommige specialismes behouden blijven als de zorg wordt geconcentreerd.

Patientenfederatie NPCF vraagt zich af of dit daadwerkelijk het geval is. Onduidelijk is namelijk waar de patient blijft. Moet die straks langer reizen? Wordt de zorg uiteindelijk duurder? Kan de patient nog kiezen welke behandeling hij waar wil hebben? Samenwerken van ziekenhuizen kan nuttig
zijn, maar waarom moet er per se worden gefuseerd?

Bij de fusie van deze twee Brabantse ziekenhuizen gaat het om twee gelijkwaardige ziekenhuizen die samen verder willen gaan. Volgens Patientenfederatie NPCF heeft ACM verzuimd zorgvuldig te onderzoeken of de fusie tot een vermindering van concurrentiedruk leidt ten nadele van de patient.
Daarmee is het goedkeuringsbesluit in strijd met artikel 41(2) van de Mededingingswet. Om die reden vraagt Patientenfederatie NPCF de rechtbank om het besluit te vernietigen en de fusie ongedaan te maken.

> Zie ook NPCF in beroep tegen besluit ACM om ziekenhuisfusie goed te keuren

> Zie ook Patientenfederatie NPCF: code rood voor ziekenhuisfusies

PDF Print [IMG]