Vernieuwend opdrachtgeverschap


20 januari 2015De gemeente Amersfoort vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de eindgebruiker in het bouwproces. Helemaal alles zelf organiseren is niet voor iedereen geschikt of wenselijk, maar zeggenschap hebben over de ontwikkeling van je toekomstige woning wil bijna iedereen.
Daarom heeft de gemeente samen met Samenwerkende zelfbouwinitiatieven Amersfoort en het Z centrum voor zelfbouw en zelfbeheer in Amersfoort de `agenda Vernieuwend Opdrachtgeverschap' opgesteld.

Onder Vernieuwend Opdrachtgeverschap worden die vormen van (woning)bouw verstaan waar de eindgebruiker een beslissende invloed heeft op het proces. Vernieuwend Opdrachtgeverschap kan varieren van co-creatie, mede-opdrachtgeverschap tot (collectief) particulier opdrachtgeverschap.

Agenda

Op 30 oktober 2014 vond een conferentie plaats over zelfbouwinitiatieven. De uitkomst van de conferentie was de vaststelling van een agenda om te komen tot vernieuwend opdrachtgeverschap. Deze agenda bestaat uit de volgende punten:

1. Bouwen met meerwaarde
Beschouw Vernieuwend Opdrachtgeverschap als een volwaardige woningbouwcategorie met kansen op gebiedsontwikkeling en maatschappelijke meerwaarde.
2. Serious business
Wees als `vernieuwend' opdrachtgever bewust(er) van de complexiteit van de opgave. Schakel voldoende expertise in en doe je financiele huiswerk. Vernieuwend Opdrachtgeverschap is serious business.
3. Visie en convenant
Ontwikkel een visie op Vernieuwend Opdrachtgeverschap met aandacht voor rolverdeling, maatschappelijke meerwaarde en andere zaken. Bekrachtig deze visie met een convenant.
4. Ruimte voor buurtinitiatieven
Geef bij ruimtelijke (her)ontwikkelingen helderheid over de gemeentelijke plan- en besluitvorming en de rol die omwonenden en andere betrokkenen daar in kunnen spelen.
5. Kansenkaart
Maak een kansenkaart voor zelfbouw met een overzicht van reeds beschikbare kavels, maar ook met locaties die kansrijk zijn voor de (verdere) toekomst.
6. Transparant verkoopbeleid
Zorg als gemeente voor een transparant verkoopbeleid waarbij uitgegaan wordt van een gelijk speelveld voor alle partijen.
7. Gemeentelijk loket
Richt een gemeentelijk `loket' in en zorg voor duidelijke en efficiente procedures zodat `vernieuwende' opdrachtgevers precies weten wat er van hen verwacht wordt.
8. Financieringsketen
Versterk de gehele financieringsketen waar nodig en mogelijk. Maak in het bijzonder de financieringsmogelijkheden in de voorfase van projecten zichtbaar, en borg deze.
9. Good practices
Inventariseer wat er al is en wordt gerealiseerd op het gebied van Vernieuwend Opdrachtgeverschap in Amersfoort. Dit om van te leren en door geinspireerd te raken.
10. Platform voor uitwisseling
Organiseer een platform voor kennisuitwisseling en krachtenbundeling. Zorg dat nemers van uiteenlopende initiatieven (niet alleen zelfbouw) elkaar kunnen ontmoeten.

En hoe nu verder?

Geinteresseerden die meer willen weten over vernieuwend opdrachtgeverschap kunnen terecht bij het zelfbouwcafe dat wordt georganiseerd op 22 januari door Z centrum voor zelfbouw en zelfbeheer. Meer informatie over het zelfbouwcafe is te vinden op www.z033.nl. Ook kunt u contact opnemen met
Anne-Greet van der Wiel van de gemeente Amersfoort (ag.vanderwiel@amersfoort.nl).

Facebook Twitter LinkedIn NuJij Email