Jan van Eyck Academie en Domani Literair winnaars Stimuleringsprijs Mens en Cultuur 2014

Cultuurgedeputeerde Ger Koopmans overhandigde in Poppodium Grenswerk in Venlo de winnaars van de Stimuleringsprijs Mens en Cultuur 2014 hun prijzen. De prijs is bedoeld voor ondersteunde culturele organisaties of evenementen die er in 2013 in zijn geslaagd op creatieve wijze meer bezoekers te trekken en meer eigen inkomsten te genereren. De onafhankelijke jury, bestaande uit Theu Boermans (Nationaal Toneel), Katja Weitering (Cobra Museum) en voorzitter Joop de Jong (Universiteit Maastricht), selecteerde vijf genomineerden. De prijs van EUR 30.000,- is overtuigend gewonnen door de Jan van Eyck Academie. De prijs van EUR 5.000,- nam Domani Literair met trots in ontvangst.

Jan van Eyck Academie

Joop de Jong, voorzitter van de jury, benadrukte dinsdagavond tijdens de prijsuitreiking dat alle drie de nominaties voor de grote instellingen zeer sterk waren. Toch is er een echte winnaar: "Dat is op overtuigende wijze voor alle leden van de jury de Jan van Eyck Academie. Onder moeilijke omstandigheden, namelijk forse bezuinigingen in de culturele sector, heeft de Jan van Eyck Academie veel cultureel ondernemerschap getoond. De deuren naar de stad en de bezoeker zijn geopend en uit alle stukken blijkt lef, visie en een lange termijn strategie. De jury heeft veel lof voor de wijze waarop de Jan van Eyck Academie zich inzet voor het behoud van deze voor Limburg waardevolle instelling met een euregionale functie. De grote prijs is een welverdiende erkenning hiervan." Stichting Passiespelen Tegelen eindigde op de tweede plaats en ontving een cheque van 12.500 euro en het Limburgs Museum ontving de derde prijs met een bedrag van 5000 euro.

Domani Literair

Gedeputeerde Ger Koopmans: "Domani Literair verdient de eerste plek bij de kleine prijs vanwege de gerealiseerde samenwerking en de kwaliteit van het programma. Bovendien is het een aansprekend voorbeeld van particulier initiatief, waarbij een aantal bevlogen cultuurliefhebbers zelf hebben gezorgd voor een nieuwe en geslaagde literaire traditie in Venlo. Daarmee verdient Domani Literair de Stimuleringsprijs Mens en Cultuur 2014 van 5.000 euro." Het Sint Nicolaasgilde Venray eindigde op de tweede plaats en kreeg een cheque van 2.500 euro overhandigd.

Naam

De Provincie Limburg is op zoek naar een nieuwe naam voor de Stimuleringsprijs Mens en Cultuur. Alle culturele instellingen worden uitgenodigd om suggesties kenbaar te maken. Uit de geschikte inzendingen wordt een winnaar gekozen, die met een prijs van EUR 1.000 wordt beloond. Ook mag deze winnaar een andere culturele instelling aanwijzen, die ook een bedrag van EUR 1.000 tegemoet kan zien. Suggesties voor de naam kunnen kenbaar worden gemaakt via mensencultuur@prvlimburg.nl

Meer informatie over de Stimuleringsprijs Mens en Cultuur staat op http://www.stimuleringsprijs.nl/