Onderzoeksbeurzen Hartstichting voor 3 talentvolle Maastrichtse wetenschappers

Persbericht 21 januari 2015

14 jonge, talentvolle wetenschappers ontvangen vandaag een onderzoeksbeurs van de Hartstichting. Drie van deze wetenschappers hebben een aanstelling bij Universiteit Maastricht/ Maastricht UMC+: Blanche Schroen, Ester Sleddens en Martijn Smulders. Met hun onderzoeksbeurs kunnen de wetenschappers de komende jaren onderzoek doen naar een betere diagnose bij pijn op de borst, het ontstaan van ongezond eet- en beweeggedrag bij kinderen en het opsporen en behandelen van hartfalen met nieuwe moleculen.

De 14 winnende wetenschappers, van verschillende Nederlandse Universitair Medische Centra, hebben een strenge selectie doorstaan. Ze zijn als beste naar voren gekomen uit de 107 aanvragen die de Hartstichting heeft ontvangen.

De rol van nieuwe moleculen bij hartfalen

Moleculair geneticus Blanche Schroen onderzoekt hoe recent ontdekte moleculen hartfalen kunnen veroorzaken. De huidige medicijnen tegen hartfalen beinvloeden de werking van een beperkt aantal eiwitten. Sommige DNA-moleculen blijken hele groepen eiwitten te remmen of te stimuleren. Blanche Schroen is twee nieuwe groepen moleculen uit het rest-DNA op het spoor die mogelijk bijdragen aan het ontstaan van hartfalen. Het testen van mensen op deze moleculen kan in de toekomst een mogelijkheid zijn om hartfalen in een beginstadium op te sporen. Als Blanche Schroen erin slaagt deze moleculen te manipuleren, ligt de weg open voor nieuwe medicijnen tegen hartfalen die deze moleculen afremmen. Zij ontving de beurs Senior Postdoc van bijna EUR 400.000, waarmee zij twee jaar onderzoek kan doen en ook een beginnend onderzoeker kan aanstellen die na 4 jaar op het onderzoek gaat promoveren.

Is een betere diagnose mogelijk bij pijn op de borst?

Bij een vermoeden van een hartinfarct krijgen mensen vaak een hartkatheterisatie, een belastende ingreep die tot ernstige complicaties kan leiden. Het onderzoek van arts-onderzoeker Martijn Smulders moet uitwijzen of een MRI- of CT-scan een goed alternatief is om te achterhalen wat de oorzaak is van de pijn op de borst. Smulders gaat ongeveer 300 patienten volgen: bij de eerste groep wordt de diagnose gesteld op de gebruikelijke manier, dus met een hartkatheterisatie. Een tweede en derde groep patienten ondergaan eerst een CT- of MRI-scan. Smulders verwacht dat de scans helpen om het aantal onnodige katheterisaties te verminderen. Hij berekent daarbij ook de kosten. Smulders kreeg de beurs Arts voor aanvang specialisatie 2014. De beurs omvat ruim EUR100.000, waarmee hij 2 jaar onderzoek kan doen.

Welke manier van opvoeden stimuleert gezond gedrag?

Gezondheidswetenschapper Ester Sleddens onderzoekt hoe bij kinderen ongezond eet- en beweeggedrag ontstaat dat tot overgewicht leidt. Zij gaat alle factoren in kaart brengen die een rol spelen bij gedrag dat tot overgewicht kan leiden. Daarbij wordt gekeken naar de omgeving waarin het kind opgroeit, hoe ouders het eet- en beweeggedrag van hun kinderen beinvloeden, naar hun manier van opvoeden in het algemeen, maar ook naar eigenschappen van het kind zelf. Daarnaast onderzoekt Ester Sleddens ook hoe een programma waarin ouders leren hun eigen opvoedgedrag te veranderen, het gewicht van hun kind beinvloedt. Zij kreeg de beurs Junior Postdoc in 2014. De beurs omvat ruim EUR 300.000, waarmee zij 4 jaar onderzoek kan doen.

Vorige week maakte de Hartstichting bekend dat zij zes nieuwe onderzoeksprojecten gaan financieren. Toen vielen twee Maastrichtse wetenschappers in de prijzen: prof. dr. Patrick Schrauwen en prof. dr. Uli Schotten (zie persbericht).

Onderzoeksbeurzen voor wetenschappelijk toptalent

Wetenschappers kennen de onderzoeksbeurzen die de Hartstichting sinds 1974 uitreikt aan wetenschappelijk toptalent als de Dekkerbeurzen. De beurzen zijn vernoemd naar de heer dr. E. Dekker, die van 1971 tot 1987 medisch directeur was van de Hartstichting. Het doel van deze beurzen is om artsen extra te motiveren voor wetenschappelijk onderzoek op cardiovasculair gebied en ze te binden aan cardiovasculair onderzoek. De onderzoeksresultaten van de Dekkerbeurzen dragen bij aan:

* Hart- en vaatziekten opsporen voordat ze onherstelbare schade veroorzaken;

* Behandeling op maat: voor iedereen een behandeling die echt werkt;

* Echte genezing dichterbij brengen. Want steeds meer mensen leven elke dag met de blijvende gevolgen van bijvoorbeeld een hart- of herseninfarct.